Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin Rapide vs. Porsche Panamera: Designový duel

Jakub Sochor
Diskuze (135)
Zabrousíme do oblasti exklusivních automobilů, kde nás čeká Aston Martin Rapide a Porsche Panamera.

Jak čtyřdveřový (de facto pětidveřový) Aston, tak i Porsche se shodně vymykají tradicím značky i zvyklostem daného segmentu. V portfoliu automobilek jsou nezvyklým zpestřením a zároveň volí nekonvenční přístup k realizaci karoserie pětidveřového sedanu.

Doslovně interpretují pojem čtyřdveřové kupé. Prostorností se proto nemohou srovnávat s klasickými limuzínami, proti nim ale nabízí sportovní proporce a také jinou image značky.

Aston Martin Rapide nepatrně přesahuje hranici pěti metrů a v porovnání s Porsche Panamera je o 49 mm delší. Z hlediska šířky je dnešní zástupce britského automobilismu o pouhé 2 mm kratší, než Panamera, zatímco Porsche svého soka převyšuje o 58 mm. Krom rozvoru pak Panamera přerůstá svého konkurenta ve všech níže zmíněných oblastech.

Aston Martin Rapide a Porsche Panamera - srovnání rozměrů
Model Aston Martin Rapide Porsche Panamera rozdíl
Délka [mm] 5019 4970 -49
Šířka [mm] 1929 1931 +2
Výška [mm] 1360 1418 +58
Rozvor [mm] 2989 2920 -69
Rozchod vpředu [mm] 1589 1656
Rozchod vzadu [mm] 1630 1646
Objem zav. Prostoru (základní hodnota) [l] 301 432 +131

Začneme služebně starším modelem, kterým je Panamera od německé automobilky Porsche. Po Cayennu se jedná se o druhý sériově vyráběný vůz značky Porsche, osazený dvěma páry bočních dveří. Tato karosářská filozofie však není v kontextu s firmou Porsche novinkou. První úvahy nad stavbou obdobně řešeného automobilu lze vypozorovat u čtyřdveřové variace na téma 911 z roku 1967, jejímž autorem je karosárna Troutman & Barnes. S filozofií praktičtější podoby sportovního vozu se setkáváme i v případě zakázkové čtyřdveřové varianty 928 (1986) či modelu 989 (1988), který byl z hlediska celkového vzezření poměrně blízko případnému produkčnímu automobilu.

Z hlediska exteriéru se jedná o důkladnou aplikaci etablovaných a léty osvědčených tvarových prvků na čtyřdveřový model. Bylo však nutné tyto rysy přizpůsobit nové karosérii, čímž se předešlo eventuální disharmonii. V přídi lze vypozorovat tvarové syntézy ikonického modelu 911 a lehkého Boxteru.

Oproti tradičním modelům Porsche může překvapit kapota s vyvýšeným reliéfem, což není u vozidel značky obvyklé. Tento karosářský zákrok, který mírně ovlivňuje obecné tvary, si vyžádalo uložení motoru v těsné blízkosti s přední nápravou, zatímco 911 a Boxster mají pohonnou jednotku u nápravy zadní. Výsledek koresponduje s myšlenkou reprezentativního čtyřdveřového vozu se sportovními ambicemi.

Boční část z hlediska návaznosti na estetické mravy vozidel Porsche nezaostává za čelními partiemi, nicméně čtyři dveře a celkové proporce se jeví v konfrontaci se zbytkem modelové řady velmi svébytně. Hladké, vizuálně čisté plochy jsou mírně zpestřeny konstrukčním zásahem za přední blatník, jehož horní linka v ploše předních dveří splývá s karosérií. Zajímavostí je mírný kontrast mezi přední polovinou vozu (která je díky nižší přídi a dynamickému průduchu u blatníku sportovní a dynamická) a tou zadní, která je masivnější.

Ani přes výrazný nárůst optické hmotnosti a množství hmoty neztratily zadní partie, typické pro Porsche, charakteristické prvky svých továrních soukmenovců. Pozadí prezentuje sportovní apel a širokými blatníky dává na odiv svůj původ. Celek, i přes značnou členitost povrchu, disponuje tvarovou čistotou a kreativními rysy, mezi které lze zařadit nevšední optiku svítilen či nápis Porsche a jeho centrování na střed víka zavazadlového prostoru.

Kabina je vyvedena v podobném duchu jako exteriér, alespoň z hlediska její základní filozofe. V této oblasti lze Porsche Panameru pokládat za jeden z nejsportovněji pojatých vozidel mezi čtyřdveřovými automobily s karosářskými rysy kupé. Vizuální styl ukazatelů vychází ze sportovních kupé téže značky, vyšší věcnost a komfort kabiny (rys automobilů reprezentativního střihu) zpestřuje ukazatel ve středu horní části přístrojové desky. Interiéru vládnou mohutné díly s jasně definovaným tvarem. Atypicky působí vertikálně vedené výdechy ventilační soustavy, které jsou v úzkém kontaktu s ušlechtilými díly dekoru.

Aston Martin Rapide, představený roku 2006 na autosalonu v Ženevě, kontinuálně pokračuje v nastoleném tvarovém trendu, známém z kupé DB9. Avšak ani v případě značky Aston Martin není Rapide průkopníkem myšlenky čtyřdveřového sportovního vozu. Tato idea sahá do druhé poloviny minulého století, kdy v letech 1961 až 1964 vzniklo 55 kusů automobilu s názvem Lagonda Rapide.

Z hlediska tvarů přídě není těžké vypozorovat citelnou návaznost na etablované kupé DB9. Maska chladiče s tvarem, typickým pro svou značku, si ponechala charakteristický motiv. Je zušlechtěna chromovým prokladem, tvořeným tenkými linkami. Toto estetické řešení se opakuje na dolním průduchu, který je zhotoven v designově obdobném duchu jako centrální maska. Při pohledu na přední partie jako celek může vyvstat názor, že Rapide sekunduje sourozeneckým modelovým řadám své značky více harmonicky, než jak je tomu u Porsche.

Rozdíly v rámci portfoliu značky se nakonec zcela stírají – téměř identické řešení přídě má i nový model Virage.

Podobně jako Panamera má i Rapide hladké tvary profilu, čemuž nemalou měrou napomáhají zapuštěné kliky dveří. I zde je však k vidění zásah v podobě rafinované linky, která po sobě zanechala viditelnou stopu, nejvýraznější na předních dveřích a pozvolna se ztrácející v oblasti dveří zadních. Oba automobily mají černé B-sloupky karosérie, čímž je tato karosářská část maskována a vůz skutečně působí dojmem kupé.

Architektura zádě Rapide je v konfrontaci s Panamerou zcela odlišná. Je zde také patrné silnější pojítko s jinými modelovými řadami, zvláště pak DB9. Hlavní roli zde hraje uhlazenost a důraz na eleganci, přičemž celek působí oproti Panameře s výraznou muskulaturou zádě více odlehčeným dojmem.

Zatímco Porsche při navrhování přístrojové desky pro Panameru použilo rysy, které vůz od ostatních modelů značky odlišují, britský výrobce se, podobně jako v případě exteriéru, rozhodl pro rozvoj interiérového tvarosloví, známého z DB9. Dominantou kabiny je středový panel přístrojové desky, který se vyznačuje plynulými bočními tvary, jež ho definují. Tyto prvky vynikají díky středu s ovládači, který má v porovnání se středovým panelem snížený reliéf. A zatímco Panamera sází v celkovém rámci interiéru spíše na sportovní notu, Rapide tvoří konkurenci v podobě kabiny s akcentem na reprezentativní luxus. Ani zde však nebylo zanevřeno na sportovní charisma.

Jakub Sochor
Diskuze (135)
28. 12. 2011 10:15
Re: NAKLADACKA
vážně?
Avatar - eniel lorien
28. 12. 2011 09:05
vox
vox populi vox dei...... Ale hodnotit podla fotografii je pomerne...ehmmmm...nepresne povedzme. :-! Ale ako chlap ktory mal moznost panameru soferovat a v rapide aspon /zial/ sediet vyhlasujem remizu.. Exterier je jednoznacne v rezii britskej kary...A interier zase tej germanskej.
27. 12. 2011 23:07
NAKLADACKA
....az je mi te Panamery lito. Za tohle by mel byt designer na hodinu na dlazbe.
27. 12. 2011 22:20
vec vkusu
v praxi to ale vypada tak ze panamera je zaplavena objedavkami z azie a usa tak ze v drazdanech museli nabehnout na 3 smenu. Aeston bude spokojeny kdyz proda 1000 kusu.

Kdyz prijde na lamani chleba tak lide uprednostni porsche, podobne jak u Maserati Quattroporte- sam ministerprezident italie Berlusconi ho dostal v roce 2004 jako dar od sefa ferrari ale i tak vic jezdil na audi a8 i kdyz mu zato italove nadavali, ze neni dostatecny patriot. Anglicke nebo italske auta jsou pekne na vikend, Dokonce RR pred vlastnikem BMW byl jezdici srot z ktereho si v USA delali srandu, podobne jak Jaguar v desti nepojizdne auta
Avatar - skejpa
27. 12. 2011 15:14
Aston, co řešit...
Tady snad ani není třeba psát nějaké vysvětlení. Každý, kdo má zdravou hlavu, vidí ten rozdíl. Aston je daleko propracovanější a vypadá jako luxusní sedan. Samozřejmě, na Vantage to nemá. Panamera je ale bohužel (bohudík pro Rapide) daleko nepovedenějším přetvorem odkazu 911 na čtyřdvéřový sedan. Výsledek Vás uhodí do očí jak Kličkovo K.O. Panamera se prostě designově nepovedla a tak tu máme na světě jednu z těch velmi jednoznačných anket, kdy Astonu stačilo vyloženě nezkazit a stal se jasným designovým vítězem. :yes: