Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nejslavnější Aston Martin všech dob má 60 let. Ikonickou DB5 proslavil hlavně James Bond

Lukáš Volšický
Diskuze (0)

Ikonický Aston Martin DB5 letos oslavuje 60. výročí. Luxusní kupé s nijak zajímavým příběhem vzniku následně proslavil fiktivní agent britských tajných služeb James Bond, který z něj udělal nezapomenutelnou klasiku.

Legendární bondovská klasika letos oslavuje 60. výročí. Britský Aston Martin DB5 je jedním z nejúžasnějších klasických luxusních aut ze šedesátých let a letos tomu je už šest desetiletí od oficiálního debutu. Automobilový svět jej uznává za jeden z nejslavnějších Aston Martinů všech dob, ale příběh jeho vzniku překvapivě nikdy nebyl tak zajímavý, jako následující působení na stříbrných plátnech.

Aston Martin DB5 přijel na svět v roce 1963 a byl evolucí předcházejícího modelu DB4. Modelové pojmenování „DB“ i nadále oslavovalo nadšeného podnikatele Davida Browna, který se v poválečných letech ujal kdysi slavné značky Aston Martin a začal budovat její novodobou historii. Nejvýznamněji se Aston Martin DB5 proslavil až v populárním filmu Goldfinger s agentem britských tajných služeb Jamesem Bondem.

Aston Martin tehdy filmařům poskytl celkem čtyři „DéBé-pětky“, přičemž vůbec první z nich byl už nepotřebný prototyp. Filmaři jej pro účely filmu přelakovali z původní červené na ikonickou stříbrnou barvu a vybavili speciálním špionským vybavením. Legendárního agenta 007 tehdy ztvárnil Sean Connery a pomohl nejmodernějšímu Aston Martinu tehdejší éry ke slávě trvající až do dnešních dnů. Díky tomuto úspěchu se kupé DB5 objevuje i v moderních bondovkách.

Video se připravuje ...

V šedesátých letech se Aston Martin DB5 představil s vylepšeným atmosférickým čtyřlitrovým řadovým šestiválcem s trojicí karburátorů SU o výkonu 210 kW (286 koní), díky němuž uměl jezdit maximální rychlostí 233 km/h. Jednotka s novým pětistupňovým manuálem ZF vycházela z předcházejícího typu DB4 Vantage a s 390 newtonmetry luxusnímu kupé umožňovala zrychlit z 0 na 100 km/h za 8 sekund.

Už v roce 1964 v Aston Martinu vyvinuli nová vylepšení a představili výkonnější specifikaci DB5 Vantage se třemi karburátory Weber a přepracovanými profily vaček. Výsledkem bylo až 242 kW (330 koní), ale takto vybavených aut se vyrobilo pouze 65 ve verzi kupé a 12 ve variantě „Volante“ se stahovací střechou. Kabrioletů se přitom vyrobilo celkem 123.

Výrobní linku Aston Martinu v letech 1963 až 1965 opustilo celkem 1059 kusů modelu DB5, z nichž jedenáct nebo dvanáct bylo později upraveno nezávislou společností Harold Radford na populární „lovecké kombíky“ shooting-brake. Britská smetánka se tehdy inspirovala jediným prototypem vyrobeným přímo pro Davida Browna.

V roce 2020 se současně automobilka rozhodla vyrobit omezenou sérii 25 kusů „novodobých“ DB5 Continuation inspirovaných filmovým autem z bondovky Goldfinger. Všechny výrobní postupy přitom odpovídaly autentickým výrobním technologiím tak, jak originální vozy vznikaly v šedesátých letech.

Lukáš Volšický
Diskuze (0)

Doporučujeme