Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Doplňky Polestar Performance také pro Volvo S90 a V90. Zatím pouze s motorem D5

Jan Mička
Diskuze (1)
Divize Polestar je už notnou dobu plně pod taktovkou automobilky Volvo, která ji nechá dělat to, co umí nejlépe. Výsledkem je nový program pro modely S90 a V90.

Spolupráce značek Volvo a Polestar funguje už dvacet let, během kterých vznikla spousta velmi zajímavých modelů. V poslední době to byl například „kombík“ V60 Polestar s třílitrovým řadovým šestiválcem o výkonu 257 kW, ještě o něco dříve zase šílený koncept C30 Polestar.

To bylo ještě v době, kdy pod kapotami vozů Volvo netrůnily pouze čtyřválcové motory, i z těch ale umí automobilka vytáhnout překvapivě dost výkonu. Nepočítáme-li plug-in hybrid T8 Twin Engine, hovoříme třeba o modelech S60/V60 se čtyřválcem T6 o výkonu 270 kW.

Ne každý ale musí mít pod kapotou splašený čtyřválec a vystačí si například pouze s lehkými modifikacemi vzhledu. Od toho jsou tady díly Polestar Performance, které značka představila v březnu letošního roku pro modely V40, S60/V60 a XC60. Podle vyjádření automobilky jsou všechny díly navržené na základě filozofie Stvořeno k výkonu a má se v nich odrážet dvacet let zkušeností v motosportu. V souvislosti s uvedením modelů S90/V90 do prodeje bylo logické, že se Polestar zaměří také na ně.

Jak vozy vypadají, můžete vidět na prvních snímcích, divočinu ale nečekejte. Nejdůležitější je modrá plaketa na víku zavazadelníku, jinak jsou ale vozy identické s běžnými verzemi. Balíček novinek je v současnosti dostupný pouze pro motor D5, který má ve standardu 173 kW a 480 N.m, o změnách výkonu či dynamiky po jeho aplikaci se ale nemluví.

Polestar tvrdí, že se nezaměřil pouze na prosté zvýšení výkonu, ale také na lepší odezvu na plyn a rychlost řazení osmistupňové automatické převodovky. To je všechno strašně hezké, rádi bychom ale měli k dispozici čísla, která to doloží. Od října letošního roku budou optimalizace dostupné také pro motor T6 (čtyřválec, 235 kW a 400 N.m v základu).

„Je vzrušující vzít technologii používanou u závodních vozů a aplikovat ji do silničních vozů Volvo. Vytvořili jsme vyvážený balíček, který poskytuje výkon ve všech podmínkách – ať už jste na okruhu, nebo se proháníte po své oblíbené okresce,“ řekl Thed Björk, pilot speciálu S60 Polestar TC1 ve světovém šampionátu cestovních vozů (WTCC).

Jan Mička
Diskuze (1)
Avatar - Aoyagi
8. 6. 2016 16:52
OT
Redakce, když už jsme u těch "performance" věcí a pěkných moderních aut... než budete příště testovat zrychlení auta s automatem z klidu, shlédněte toto video, děkuji...

[odkaz]