Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dopravní podnik hl. m. Prahy bude využívat elektromobily

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Dopravní podnik hl. m. Prahy bude po dobu tří let využívat desítku elektromobilů v regulérním provozu.

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) zahájil první etapu obměny osobních automobilů se spalovacími motory za elektromobily v polovině letošního prosince, kdy došlo k předání prvních deseti elektřinou poháněných vozidel.

Elektromobily si nyní DPP pronajímá od společnosti ČEZ ESCO na 36 měsíců, s ohraničeným ročním nájezdem 15.000 km na jeden elektromobil.

Pro DPP jsou výhodou nižší provozní náklady u pořizovaných elektromobilů dosahující 0,4 až 0,7 Kč/km, včetně toho, že odpadají některé servisní úkony, jako jsou výměny motorového oleje, vzduchových a palivových filtrů atd., vůči konvenčním vozidlům provozovaných na fosilní paliva.

Nabíjení elektromobilů bude probíhat v areálech DPP, kde jsou k tomuto účelu zabezpečená a určená místa k dobíjení těchto elektromobilů.

Tři elektromobily budou začleněny do interní autopůjčovny v ústřední budově Sokolovská. Zbývajících sedm elektromobilů bude umístěno do těchto areálů: Hostivař 3 vozy, Depo Kačerov 3 vozy a Vršovice 1 vůz.

Systém objednávání a půjčování vozů zaměstnancům je nastaven elektronicky. V souladu s vykrytím požadavku bude zabezpečeno efektivní dobíjení elektromobilů tak, aby bylo jasné, kdy je který elektromobil dobitý, nebo jak je třeba jej upřednostnit v dobíjení, aby nenastala situace, že některý elektromobil nebude v požadovaný čas dobitý.

V obměně zbylých vozů bude DPP pokračovat postupně v následujících letech, a to ve II. a III. etapě. Počty obměňovaných vozů za elektromobily, jsou v přímé úměře za vozy, které má DPP pořízené na operativní leasing.

Foto: ČEZ, a. s.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)