Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Drsné testování Fordu F-150 (10x video)

David Bureš
Diskuze (5)
Pick-up Ford F-150 je dlouhodobě nejprodávanějším vozem v USA. I proto výrobce musel zajistit, aby jeho nová generace nezklamala.

Testy nových automobilů bývají velice náročné, aby se zajistilo, že vydrží i tvrdé zacházení. Dobrým příkladem je pečlivé testování třinácté generace pick-upu Fordu F-150. To je prezentováno na přiložené sérii 10 videí.

V rámci testování najezdily prototypy nové F-150 na 10 milionů mil (přes 16 milionů kilometrů). Automobily jezdily po vrcholcích hor, v náročném terénu i na zamrzlém jezeře při teplotách hluboko pod bodem mrazu. Některé testy byly natolik náročné, že podle Fordu odpovídají používání auta po dobu 10 let a ujetí 241.000 km těmi nejnáročnějšími klienty.

Zjišťováno také bylo, jak si vůz poradí s vysokou vlhkostí, solí nebo korytem řeky. F-150 je zákazníky hojně užíváno jako tahač přívěsů, i z toho důvodu jezdily prototypy auta těžce naloženy a s návěsem za sebou.

Testována byla také odolnost laku, a to na šotolinových cestách nebo cestách posetých ostrými železnými předměty. Výdrž motoru zase byla zkoušena ve speciální komoře, kde agregát pracoval naplno během rychlé změny teploty – extrémní chlad se během několika sekund změnil ve vysoký žár.

Při zkouškách byli použiti také roboti. Ti až do omrzení zavírali a otevírali dveře vozu nebo vrhali těžké předměty na korbu F-150. Roboti také s karoserií auta třásli a kroutili jej v sedmi směrech, aby se zjistilo, zde je karoserie dostatečně tuhá.

Novinka se proti předchůdcům dočkala velké změny – na konstrukci karoserie byl použit ve velké míře hliník, aby F-150 zhubl. Dřívější zprávy naznačují, že tento materiál způsobil Fordu problémy – práce s ním je jiná než v případě oceli, a tak si na něj pracovníci výrobních závodů značky museli zvyknout.

David Bureš
Diskuze (5)
11. 4. 2014 19:24
Fabia I.
Byla a je držák! :-)
[odkaz]
Avatar - Barrichello
11. 4. 2014 12:30
Re: Raptor
ten sem včera viděl v Praze
Avatar - 3_diamanty
11. 4. 2014 07:27
Re: Ultramegadrsné
suhlas ;-)

alebo si pozri stare videa testov ako sa kedysi testovali skody 105 120 alebo 1203 a ako sa testuju auta dnes... to sa neda porovnat.. kedysi autam dali skutocne zabrat
10. 4. 2014 22:06
Ultramegadrsné
Opět polobulvární nadpis článku ;-\
Na videích je zcela konvenční testování, které provádí každá automobilka téměř na každém modelu.

Již profláknutá, mnoho let stará videa jsou proti tomuto přímo armádní zkoušky.
Např... [odkaz]
10. 4. 2014 19:19
Raptor
strasne se tesim na verzi Raptor tehle generace, bude lehci a urcete jeste vykonnejsi :-)