Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dubuc Tomahawk se vrací a má přes 800 koní z elektromotorů

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Kanadská společnost Dubuc Motors připomíná svůj koncept elektrického supersportu Tomahawk a připravuje se na spuštění jeho sériové výroby.

Společnost Dubuc Motors již koncem roku 2013 ohlásila, že pracuje na vývoji sportovního vozu, u nějž má být možné volit mezi spalovacími motory či pohonem elektromotory. Tehdy byly informace doprovázeny pouze ilustracemi.

Zhruba s ročním odstupem byl představen fyzicky existující prototyp, který byl již prezentován jako elektromobil s pohonem všech kol za pomoci dvojice elektromotorů, jimž potřebnou energii poskytnou baterie a v případě potřeby i spalovací motor v roli generátoru.

Podle tehdejších informací měl tento elektromobil akcelerovat z 0 na 100 km/h za něco málo přes tři sekundy a dosahovat maximální rychlosti 225 km/h, zatímco dojezd měl být přes 440 km. Společnost pak ještě uváděla, že malosériovou výrobu chce spustit v roce 2016.

Následně se Dubuc Motors nijak nepřipomínal a mohlo se zdát, že celý projekt sportovního elektromobilu zamířil k ledu, ale ve skutečnosti se pilně pracovalo na vývoji. Ten se ovšem poněkud protáhl a Tomahawk ve své produkční podobě se představuje až letos.

Design se od roku 2014 prakticky nezměnil, ale pohonný systém nyní využívá celkem čtyři kapalinou chlazené elektromotory. Ty pohánějí všechna kola, poskytují celkový výkon 597 kW (810 k) a točivý moment 1355 N.m. Potřebnou energii elektromotorům pak poskytují lithium-iontové baterie s kapacitou 100 kWh.

Dubuc Tomahawk s uspořádáním interiéru 2+2 je při rozvoru náprav 2794 mm dlouhý 4775 mm, široký 2032 mm a vysoký 1206 mm.

V konstrukci vozu jsou v hojné míře využity kompozitní materiály a hliníkové slitiny, ale především díky komponentům pohonného systému se jeho hmotnost vyšplhala na 1928 kg. I přesto má tento elektromobil zvládnout akceleraci z 0 na 100 km/h v čase kolem dvou sekund. Dojezd na jedno nabití se má pohybovat okolo 595 km.

Dubuc Motors hodlá vyrobit pouze tisíc exemplářů modelu Tomahawk, jenž má vedle svých výkonů přitahovat pozornost i provedením a nejmodernější výbavou interiéru, zahrnující mimo jiné připojení k internetu či sledování okolí vozu 360stupňovou kamerou. Cena vozu je stanovena na 125.000 amerických dolarů (zhruba 2.945.000 Kč) a první zájemci se svých elektromobilů mají dočkat v příštím roce.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)