Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ekologové neuspěli s ústavní stížností ve sporu s Hyundai

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Sdružení Frank Bold neuspělo s ústavní stížností ve sporu s nošovickou automobilkou Hyundai.

Ekologové chtěli žalobou dosáhnout toho, aby továrna vylepšila odlučovače ropných látek, které čistí povrchovou vodu odtékající z areálu. Okresní soud ve Frýdku-Místku ani Krajský soud v Ostravě jim nevyhověl, neuspěli ani v loňském roce u Nejvyššího soudu. Nyní spor definitivně končí, zjistila dnes ČTK ze soudní databáze.

Žalobu původně podával Ekologický právní servis, který teď funguje pod hlavičkou Frank Bold. Již soud prvního stupně dospěl k závěru, že sporná část takzvané Deklarace porozumění, na kterou se ekologové se svým požadavkem odvolávali, není dostatečně určitá a nelze na jejím základě vymáhat splnění konkrétní povinnosti.

Deklaraci porozumění uzavřeli v roce 2006 firma Hyundai, stát, zástupci občanských sdružení a obyvatel regionu. Cílem bylo minimalizovat dopad stavby na životní prostředí a krajinu.

V ústavní stížnosti sdružení nesouhlasilo především s postupem Nejvyššího soudu, který dovolání odmítl, protože mu nepřiznal zásadní právní význam. Podle stručného usnesení Ústavního soudu postupoval Nejvyšší soud akceptovatelným způsobem.

Právník sdružení Frank Bold Jiří Nezhyba ČTK řekl, že spor o odlučovače na české úrovni odmítnutím ústavní stížnosti skončil. Sdružení se teď soustředí na další spor, který se týká krajinářských úprav a výsadby zeleně v rozlehlém areálu. Společnost Hyundai se k úpravám zavázala taktéž v Deklaraci porozumění. Podle ekologů závazku plně nedostála. Nejvyšší soud loni nařídil Okresnímu soudu ve Frýdku-Místku, aby se žalobou, kterou původně odmítl, zabýval znovu. Jednání je nařízeno na duben, uvedl Nezhyba.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Avatar - 3_diamanty
17. 1. 2014 23:16
clanok o nosovickej tovarni
a na obrazku i20tka montovana v turecku, parada >:D :yes:

ake nenapadne ;-) :yes: