Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Euro NCAP: čtyři hvězdy pro MPV Kia Carens

Ondřej Láník
Diskuze (5)
Na konci května ocenila nadnárodní organizace Euro NCAP nejen Nissan Qashqai, ale také MPV Kia Carens.

Zatímco Nissan si za ochranu dospělých pasažérů odvezl maximální počet bodů, jaký kdy byl v rámci těchto testů udělen, Kia a její zákazníci se musí spokojit jen se čtyřhvězdičkovým hodnocením.

Problém nastal při čelním nárazu. Podlaha vozu se u řidičových nohou sice při simulaci nehody neporušila, ale došlo k závažným deformacím, při kterých byl pedál spojky posunut vzad o 175 mm. Tím by v praxi byla ohrožena chodidla, kotníky a nohy cestujícího. Konstrukce přístrojové desky představuje podle komisařů zvýšené riziko poranění pro stehna a kolena cestujících na přední sedadlech.

Při bočním nárazu a nárazu na strom vykazovala figurína dobré výsledky a Kia by si odvezla plný počet bodů, ale řidičova dveře zůstaly po nárazu nezajištěny a proto byl Carens penalizován.

Za ochranu posádky si Kia Carens odvezla celkem 9 bodů za čelní náraz, 15 za boční, 2 body za náraz na kůl a 1 za přítomnost připomínače nezapnutého bezpečnostního pásu. Celkem 4 hvězdy za ochranu posádky.

Airbag spolujezdce je možné odpojit a umístit dětskou sedačku proti směru jízdy, ale podle Euro NCAP není vyznačení aktuální aktivace/deaktivace airbagu dostatečně názorné. Poučení o rizicích spojených s umístěním sedačky proti směru jízdy je podle Euro NCAP umístěno nevhodně, je jen na jedné straně sluneční clony, a tak může v určité situaci zůstat bez povšimnutí. Přítomnost úchytů ISOFIX by měla Kia vyznačit zřetelněji. Za ochranu dětské posádky si Kia od Euro NCAP odvezla 34 bodů, tj. 3 hvězdy.

Z hlediska ochrany chodců na tom není Carens právě růžově. Kapota ani její přední hrana si nevysloužily žádné body, které by pomohly při střetu s hlavou nebo nohami chodce. Nárazník je naproti tomu konstruován vhodně pro případný kontakt s chodcem. Celkem tedy 9 bodů a 1 hvězda.

Ondřej Láník
Diskuze (5)