Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ojetá Kia Sportage nudí mechaniky. Tohle SUV vám vydrží věky

Michal Dokoupil
Diskuze (3)

Spolehlivé auto na důchod? Jednou z častých voleb je poslední dobou středně velké SUV od Kie. A není to jen cenou! Korejcům se zřejmě podařilo postavit vůz, který ničím nepříjemně nepřekvapí.

Korejské značky to v Evropě neměly lehké, jejich první modely příliš důvěry nevzbuzovaly. Poslední dekády se pohled na dříve vysmívané vozy mění - a není to jen mnohem vyšším důrazem na design. A tak v současnosti patří Kia a Hyundai mezi nejprodávanější značky v Evropě i Česku. A mezi vůbec nejpopulárnější se řadí zástupci segmentu kompaktních SUV. Zejména Hyundai Tucson si v tuzemsku dokázal vybudovat skvělou pozici, ani sesterská Kia Sportage se ovšem za svá prodejní čísla nemusí stydět.

Typický zástupce vozů, jejž si jeho majitelé kupují jako své poslední auto na důchod, se podbízí sedmiletou zárukou. A zatímco první dvě generace sportage nepatřily k nejspolehlivějším vozům, u současné už není mnoho důvodů záruku uplatnit. Je ale nutné dodržovat pravidelné intervaly údržby předepsané výrobcem a vyplňovat servisní knížku. Tu je proto dobré si při nákupu prohlédnout, ať nepřijde nepříjemné překvapení při případném pokusu o její uplatnění.

Není o čem mluvit

Jak nám potvrzuje zkušený mechanik Jan Tomášek v plzeňském Autobondu, na čtvrté sportage není kromě servisních prohlídek nic na práci. Stejně jako předchozí generace je totiž postavena velmi robustně a ani na nejstarších kusech se zatím neprojevily téměř žádné závady. Výjimkou je spodní uložení zadních tlumičů, kde může dojit k posunutí tlumiče. Stačí však vyměnit pouzdro uložení, na což se vztahuje záruka.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Michal Dokoupil
Diskuze (3)

Doporučujeme

10. 2. 2024 13:57
Re: Kia
A nevíš přesně jaký měl motor? Diesel nebo benzín?
26. 12. 2023 08:51
tak to byl v pohodě
protože to muselo být ještě na záruku
22. 12. 2023 14:00
Kia
No nevím, kamarádovi na tomhle modelu u naftaku měnili motor v 60 tis.