Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia ukázala nový elektromobil EV5. A s ním i futuristické koncepty EV3 a EV4

Lukáš Volšický
Diskuze (9)

Kia na prezentaci v Koreji představila trojici nových elektromobilů – produkční kompaktní SUV EV5 a dvojici designových studií Concept EV3 a EV4. S novou tradicí „Dne elektromobilů“ chce pomoci popularizaci elektrických vozů.

Kia dnešním dnem zavádí novou tradici „Dne elektromobilů Kia“ a odhaluje hned trojici nových malých až středně velkých elektrických modelů. Jihokorejská značka chce zrychlit globální nástup elektromobility a na zatím nejmodernější elektromobily EV6 a EV9 navazuje žhavými novinkami. Konečně oficiálně představuje produkční kompaktní SUV EV5 spolu s dvojicí futuristických konceptů EV3 a EV4.

A začněme tím nejdůležitějším. Hlavní dnešní novinkou je premiéra kompaktního elektrického SUV jménem Kia EV5. Třetí čistě bateriový elektromobil v modelovém portfoliu značky stojí na podvozkové platformě E-GMP, již známé u modelů EV6 a EV9. Designově vychází z nejnovější filozofie „Spojené protiklady“ a v interiéru se inspiruje větším sourozencem EV9. Automobilka věří, že moderní interiér připomíná obývací pokoj.

Nová Kia EV5 se bude vyrábět v Číně a Koreji a zatím se představuje pouze ve specifikacích pro čínský trh, kde se bude prodávat ve verzích standard, long-range a long-range AWD. Úplně základní varianta standard slibuje akumulátor o kapacitě 64 kWh a elektromotor o 160 kW, se kterým nabídne dojezd až 530 kilometrů (podle normovaného testovacího cyklu CLTC – Combined Charging and Load Cycle).

Video se připravuje ...

Vůbec nejdelší dojezd až 720 kilometrů na jediné nabití slibuje efektivní provedení long-range se stejným elektromotorem o 160 kW a s větším akumulátorem o kapacitě 88 kWh. Nejvyšší pak zase nabídne specifikace long-range AWD se dvěma elektromotory systémovým výkonem 230 kW, akumulátorem s kapacitou 88 kWh a dojezdem až 650 km. Kia pro zajímavost uvádí, že přední elektromotor elektromotor čtyřkolky je stejný, zadní pak disponuje 70 kW.

Všechny varianty nového elektromobilu Kia EV5 mají výkonný systém pro rychlodobíjení, díky němuž se jejich akumulátory nabijí z 30 na 80 procent za pouhých 27 minut. Baterie je přitom navržena tak, aby zajistila efektivní fungování ve všech ročních obdobích, tedy i za extrémních veder nebo mrazivých dnů. Ve výbavě EV5 nechybí ani systém tepelného čerpadla pomáhající regulovat teplotu akumulátoru.

Kia s novým modelem EV5 následuje moderní trendy a doplňuje, že v nabídce bude několik provedení sedadel čalouněných ekologickou látkou z recyklovaných PET lahví, respektive syntetickou kůží z bio polyuretanu (Bio-PU). V interiéru se navíc objeví i malá chladnička/ohřívač o čtyřlitrovém objemu dovolující ohřívat potraviny i chladit nápoje v teplotním rozsahu od 5 do 55 °C.

Kia Concept EV3: Rysy vlajkového SUV v kompaktním hávu

Spolu s novou produkční Kiou EV5 nám jihokorejská automobilka představuje i dvojici nových konceptů. Prvním z nich je studie Concept EV3 přenášející technologie, praktické výhody a design vlajkového SUV Kia EV9 do kompaktního hávu. Designéři vyvinuli novou siluetu s čelním sklem vysunutým dopředu a dlouhou zkosenou linií „plovoucí střechy“.

V kabině se návrháři pokusili spojit mimořádnou praktičnost s neotřelým prostředním. Automobilka chce nabídnout propracovaná ergonomická sedadla i ekologické materiály. V interiéru najdeme i stolečky s nastavitelnou délkou, polohou a sklonem. Všestranně využitelná je i sklápěcí zadní lavice s možností snadného sklopení dopředu pro převážení neforemného nákladu, třeba elektrických koloběžek nebo jízdních kol.

Kia Concept EV4: Nová vize elektrického sedanu

Druhá studie Kia Concept EV4 je novým konceptem futuristického sedanu, který značka vnímá jako symbol inovací. Kombinací sebejistých diagonálních charakteristických křivek s technickými plochami chce reprezentovat novou hodnotu, přístup, zákaznické zkušenosti a typologii. Ať to znamená, co chce, zcela nový elektrický sedan s nízkou přídí, dlouhou zádí a střešním spoilerem má připomínat sportovní a závodní vozy.

V Conceptu EV4 se navíc představuje nová funkce „Mind Modes“ regulující dekorační osvětlení a animované vzory systému ventilace. V režimu „Perform“ má řidič k dispozici veškeré informace pro optimální výkon a co největší požitek z jízdy. Oproti tomu režim „Serenity“ nabízí řadu digitálních grafik k navození uvolněného prostředí pro ničím nerušenou meditaci a regeneraci.

Kia se u nových konceptů inspiruje generací mileniálů, které chce nabídnout ideální elektromobily pro život. V budoucnu plánuje dodržet „Den elektromobilů“ a každoročně na něm bude prezentovat nové elektrické modely, koncepty a průkopnické technologie.

Lukáš Volšický
Diskuze (9)

Doporučujeme

Avatar - skejpa
15. 10. 2023 10:37
Pomale nabijeni ? 27 minut z 30-80%
To je snad nejaky marketingovy omyl ne ? EV6 umi z 10-80% za 18 minut a tohle bude z 30-80% trvat 27 minut ?? To je docela slusne nepouzitelny :D
13. 10. 2023 06:51
Re: A zase...
A keď uznáme, že máš najväčšieho vtáka, prestaneš drístať takéto nezmysly?
12. 10. 2023 21:04
Re: A zase...
Stále je to len vysoká hranatá krabica.
12. 10. 2023 18:52
Re: modern solid
Tradice českého křišťálu? Tomu se nedá odolat.
12. 10. 2023 18:38
Bravo Kia
Neuvěřitelné jak se Kia posunula. Nijak extra se mi Kie dlouhou dobu nelíbily, ale nyní je jejich design top.