Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ferrari P4/5 Competizione na Nürburgringu (video+nové foto)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (10)
Ladění Ferrari P4/5 Competizione vrcholí a tým Scuderia Cameron Glickenhausen uvolnil video natočené na Severní smyčce.

Prototyp Ferrari P4/5 Competizione navazuje na pět let starý projekt Jamese Glickenhause Ferrari P4/5, jehož základem se stalo Ferrari Enzo. Karoserii ve stylu klasických závodních Ferrari 330 P3 a P4 navrhl Ken Okuyama.

Ferrari P4/5 pro civilní provoz tedy pohání šestilitrový dvanáctiválec s výkonem 492 kW (669 k). 1200 kg vážící karbonový bolid je schopen se rozjet i přes 360 km/h. Veřejnosti se představil v srpnu 2006 na Concours d'Elegance v kalifornském Pebble Beach, na auto.cz jsme o něm psali v článku Pininfarina představil další sběratelský prototyp: Ferrari P4/5.

Závodní P4/5 Competizione je však vybaveno jinou technikou a pod jeho karoserií se ukrývá podvozek a motor Ferrari F430 GT2 pro vytrvalostní závody. Zadní kola prototypu tak roztáčí vidlicový osmiválec s objemem sníženým na 4,0 l prostřednictvím šestistupňové sekvenční převodovky.

Na videu je záznam jednoho kola, za volantem byl ten den poprvé Luca Cappellari, bohužel pro něj test byl zastaven červenou vlajkou. Před ním se však v kokpitu vystřídali zkušení jezdci jako Nicola Larini, Mika Salo nebo Fabricio Giovanardi.

Čtyřiadvacetihodinové klání na Severní smyčce Nürburgringu se letos koná ve dnech 23.-26. června.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (10)
Avatar - Pekelná Micinka
31. 3. 2011 01:19
Re: ...
Budiz to varovnym prstem pro ACZ. Nastesti ac s mensimi vyhradami, povazuji novy vzhled za zdareny. Co se tyka Jalopniku, tak jsem byl zdeseny a to ani nevim jak to vypadalo predtim.
30. 3. 2011 21:54
Re: ...
Ctvrt roku zpatky tam pod kazdym clankem bylo okolo tisice prispevku, pak presli na novy vzhled a prispevku ubylo. :'-( Ja jsem se taky vratil sem, bez komunity uz tam neni legrace.
Avatar - Pekelná Micinka
30. 3. 2011 21:31
Re: ...
A ten problém s brouky vyřešili: We've found WD-40 works well to clean up bugs and melted rubber... :-) Ačkoli jestli se to týká toho nezalakovaného karbonu, to těžko říct. Každopádně to tam nijak diskuzně nežije, očekával jsem, jak to tam rozebírá pár desítek lidí.
30. 3. 2011 21:15
Re: ...
[odkaz]

Tech clanku o P4/5 je asi deset, vzdycky tam p. Glickenhaus prispival. Jen nevim, jestli se sem smi davat odkazy na "konkurenci". Mimochodem, z Jalopniku auto.cz prebira znacnou cast clanku.
Ta citace mi dava smysl jen tak, ze auto dostane kryci lak az po ukonceni zavodeni. Prece jen vetsinu casu stoji v boxech, pak bude obrazet prehlidky a to by se na povrchu mohlo nepekne podepsat.
Avatar - Pekelná Micinka
30. 3. 2011 20:43
Re: ...
Ta citace mi nedává smysl. Neošetřené, tedy možná v tomto smyslu nelakované, karbonové vlákno, není problémem do doby. kdy auto tráví mnoho času na sluníčku, takže až dozávodí, dostane čirý lak. To myslí jako až definitivně dojezdí, nebo až skončí nějaké "kolo" závodů a bude čas... Přece s ním nebudou jezdit jen jednu sezónu.

Můžeš dát link přímo do toho fóra?