Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fiat Croma: oficiální fotografie a informace

Ondřej Láník
Diskuze (58)
Nový Fiat Croma se představí na březnovém ženevském autosalonu. Potvrzuje to dnešní tisková zpráva italské automobilky. Začátek prodeje je v Evropě naplánován na letošní léto.

Nový Fiat Croma je dalším možným zachráncem italského automobilového koncernu. Posledním zcela novým modelem byl Fiat Idea, malé MPV, které má předpoklady stát se všeobecně populárním modelem. Právě potvrzená ženevská premiéra, ale tak jednoznačnou kartou asi nebude.

Jméno nového Fiatu pochází již z osmdesátých let, kdy se v nabídce usadil velký Fiat stejného označení a v nabídce vydržel celých devět let. Mezi roky 1985 a 1994 se vyrobilo 450 tisíc Crom. Pod kapotou tohoto osobního Fiatu se tehdy také objevil první přímovstřikový vznětový turbodiesel, kterému přinesly slávu až o několik let později německé automobilky.

Nová Croma má nezvyklou karosérii navrženou Giorgettem Giugiarem. Její vnější rozměry jsou 4,75 x 1,77 x 1,60 m, rozvor 2,7 m. Velký prostor uvnitř vozu bude prý konkurovat velkým kombi a vozům MPV.

V nabídce budou tři úrovně výbavy, pět motorů a manuální i automatické převodovky. Vedle dvou známých zážehových motorů 1.8 16V (96 kW) a 2.2 16V (110 kW) se pod kapotou objeví vznětové motory Multijet 1.9 16V (88 kW a 110 kW) a také nový čtyřválec 2.4 16V Multijet (147 kW).

Ondřej Láník
Diskuze (58)