Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fiat Tipo/Egea: Nové fotografie a informace o motorech (+video)

David Bureš
Diskuze (63)
Na českém trhu se nový Fiat Tipo začne prodávat až na jaře příštího roku. V Turecku však prodej nového kompaktního sedanu začíná již v listopadu.

Nový kompaktní sedan od Fiatu se na evropských trzích bude prodávat s označením Tipo, na tureckém trhu ale bude nabízen jako Egea. Krátce před zahájením tureckého prodeje automobilka zveřejnila více informací o tomto modelu. Sériové auto se navíc prezentuje na nových fotografiích a videu.

Na tureckém trhu se Egea začne prodávat příští měsíc, při zahájení prodeje nabídne výběr ze tří motorů. Z benzinových je to 1.4 Fire 16V o výkonu 70 kW, turbodiesely zastupuje 1.3 Multijet II (70 kW) a 1.6 Multijet II (88 kW).

Vedle tohoto tria jednotek by v Evropě měl být k dispozici i benzinový čtyřválec 1.6 E-torq s 81 kW. Počítá se i s verzemi na CNG nebo LPG.

Základem sedanu dlouhého 4.540 mm s rozvorem dlouhým 2.640 mm je upravená platforma Fiat Small Wide známá například z modelu 500L. Nosná struktura karoserie je z 80 % tvořena vysokopevnostní ocelí.

Co se týče výbavy, tak na tureckém trhu Egea nabídne v základu 16palcová ocelová kola, manuální klimatizaci, vyhřívaná zrcátka, dálkové zamykání nebo palubní počítač. Lépe vybavené verze dostanou i automatickou klimatizaci, dešťový a světelný senzor, navigaci, zadní parkovací kameru nebo parkovací čidla.

Podle Fiatu je Egea (Tipo) automobil, který chce nabídnout pragmatickým zákazníkům přesně to, co požadují. Jinak řečeno se nemá jednat o vyložené laciné auto, ale vůz, které nabídne vysokou hodnotu za rozumnou cenu.

O výrobu vozů pro Evropu se stará turecká továrna firmy Tofas v Burse, která má do roku 2023 vyrobit 580.000 exemplářů tohoto modelu. Novinka je zatím určena pro Evropu, Afriku a Blízký východ, v budoucnu by se ale mohla začít vyrábět i v Brazílii a Indii pro tamější trhy.

Vedle sedanu se pracuje také na pětidveřovém hatchbacku a kombíku, přičemž první z nich by měl být na evropských trzích nejprodávanějším provedením. Výchozím návrhem byl sedan, čímž se tým stylistů vedený Robertem Giolitem chtěl vyhnout designovým kompromisům v zadních partiích vozu. Díky tomu nemá vzniknout podobně neforemné dílo, jako byl kdysi Fiat Stilo MultiWagon. Hatchback a kombi by se měly oficiálně představit na jarním ženevském autosalonu.

David Bureš
Diskuze (63)
Avatar - Ja Prvni 123
15. 10. 2015 19:21
Re: Hmm
to neřeš.. jen reje.
Nemyslí to vážně.
;-)
Avatar - Ja Prvni 123
15. 10. 2015 19:19
Re: Stilo MW
Já to mám namíchaný:
Ritmo.. úplně super... Regata designově nic moc..
Tipo vypadalo nic moc.. Tempra byla krásná.

;-)
Avatar - Ja Prvni 123
15. 10. 2015 19:17
Re: Stilo MW
>:D

Tos napsal moc hezky... "německý stil" je vnímán jako "neforemné auto"... to je FALT dobrý!
:-)

S tím co píšeš souhlasím.. ten design prostě odradil ty, co měli rádi italská auta, aniž by přetáhnul kupce od Golfa.. ale to pořád ještě neznamená "neforemné auto".
15. 10. 2015 17:46
Re: Hmm
Už s fotografií interiéru a kufru je jasně patrné, že úrovní zpracování to Daciií o parník ujíždí. Konkurentem Egey/Tipa bude hlavně Renault Fluence (resp. jeho nástupce na bázi nového Méganu, protože současná generace už se bude vyrábět jen příští rok) a taky Rapid a 301/C-Ulysse. I ten výtvor PSA ale na Egeu zpracováním interiéru a kufru absolutně nestačí :-)
15. 10. 2015 16:42
Re: Stilo MW
Tak to seš vedle, hlavní příčinou totálního prodejního neúspěchu Stila byl velmi nepřitažlivý design (kromě 3dv. verze). Nejhůř vypadal 5dv. hatchbak, který dostal nelichotivou přezdívku "londýnský taxík" >:-[] Celkově byl celý marketingový koncept Stila totální katastrofa - italské auto s německým stilem designu samozřejmě nikdo nechce a další nesmysl byla totálně přestřelená nabídka výbavy, která hodně zvyšovala ceny (výbavu potom rychle redukovali). Neuvěřitelná byla i nabídka příplatkových prvků, která již obsahovala i aktivní radarový tempomat, což v tehdejší nižší střední třídě bylo naprosté unikum...