Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fiat Tipo se vrací, je to sériová Aegea

David Bureš
Diskuze (98)
Jméno Tipo se vrací po 20 letech. Mezi lety 1988 a 1995 toto označení nesl kompaktní hatchback.

Fiat v květnu představil koncept Aegea, který byl předzvěstí nové rodiny kompaktních modelů. Jako první na trh vstoupí sedan, který konečně zná své jméno. Auto ponese legendární označení Tipo.

Název chystaného modelu italský výrobce dlouho tajil. V minulých měsících o automobilu stále mluvil jako o projektu Aegea. Tento název odkazoval na Egejské moře, které omílá břehy Turecka, kde se vůz bude vyrábět.

Označení konceptu si sériové auto nakonec ponechá jen v Turecku, kde si toto jméno oblíbili. Na ostatních trzích v Evropě, Africe a na Středním východě se ale novinka bude prodávat jako Tipo.

Na český trh vstoupí nové Tipo na přelomu března a dubna 2016. Cena je zatím ve hvězdách, očekávejme však částku kolem 300.000 korun.

Představený sedan je 4,5 metru dlouhý, 178 cm široký a 148 cm vysoký, rozvor náprav činí 264 cm. Ve srovnání s předchozí Lineou je Tipo o šest centimetrů kratší, jeho rozvor je ale o 3,7 centimetrů delší. Objem zavazadlového prostoru činí 510 litrů, což je v porovnání s Lineou o 10 litrů více.

Nové Tipo vzniklo jako společný projekt Italů a Turků. Tvary vozu navrhlo italské designérské středisko Fiatu, samotný vývoj probíhal v Turecku, ve spolupráci se zdejší firmou Tofas. Ta se bude starat také o výrobu vozu.

Původní Tipo se prodávalo mezi lety 1998 a 1995 jako třídveřový a pětidveřový hatchback, který se dokonce stal Evropským autem roku 1989. Také nové Tipo bude nabízeno jako pětidveřový kompakt, kterého se však dočkáme až později. Fiat též pracuje na kombíku.

David Bureš
Diskuze (98)
Avatar - Nadzvukovy
17. 10. 2015 09:08
Re: Vráti sa aj Tempra?
Croma 2 nebola az taky prepadak, vyrobilol a predalo sa ich viac ako fiat planoval ... Nechce sa mi to hladat. Pouzi google ;-)
13. 10. 2015 22:54
Fiat
Mmm... měl jsem kdysi Punto z Áček a bylo to docela pohodový auto? Že bych začal šetřit na dalšího Fiata?
13. 10. 2015 13:54
Re: Návrat Fiatu?
Ano, jo. Italové mají spoustu nápadů, které s nadšením realizují v "pár kusech" a pak zase udělají něco jiného. Žádná reklama, žádná touha to prodat. Konkurence závidí, ale prodává.
Kolik jen designérských prvků se v průběhu let od italského zaniklého vozu objevilo a objeví následně u konkurence. V souvislosti s novým Tipem připomeňme třeba zrušené poslední Bravo a jeho stoupající boční linii oken. Podle mého neúčelnou, ale krásnou a nádherně zapasovanou do přídě vozu - to u konkurence nalezneme v této partii jen zpřetrhané linie.
Avatar - Stejsn
13. 10. 2015 13:26
Re: Měl jsem dvě Tempry,
Jo, moje SW byla taky digitálka, v plný. Sedan byl analogový holobyt. Uvidíme jak bude nové kombiTipo vypadat, obávám se že Fiat to opět podělá zadními bočními dveřmi shodnými se sedanem. Ale třeba překvapí.
13. 10. 2015 12:14
Re: Aegea
Jo Fiato Regato, moje první vlastní auto! :-) Dával jsme jí pryč když měla nejetých 380tis a ještě potom dalších 100tis.najezdila! :-) To by pro sedan bylo opet pekne jmeno. ;-)