Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fiat v Boloni: od všeho něco

Dan Vořechovský
Diskuze (31)
Fiat se v Boloni prezentuje zejména nekonvenčně a různorodě. Samotná automobilka se hodně těší na příchod nového Fiatu 500.

Autosalon v Boloni je nejvýznamnější výstavou automobilů a motocyklů v Itálii a tak jí domácí automobilky přikládají velkou váhu a prezentují zde co nejširší spektrum svých výrobků. Automobilka Fiat proto představí kompletní nabídku automobilů a očichá pochopitelně i cosi navíc. Hlavními tahouny budou nepochybně Panda Dakar (více zde), speciál pro slavný automobilový závod, Grande Punto Super 2000 Rally a také studie Panda Tanker. Dalšími vystavovanými vozy jsou modely Sedici, Grande Punto Sport, Panda Panda a Panda 100 HP.

Studie s názvem Panda Tanker je dvousedadlový vůz v třídvéřovém provedení. Panda Tanker je postavena na bázi benzinové verze modelu Panda 4x4 a je určena pro sportovní vyžití. Na venek si Panda udržuje své tradiční tvary, které jsou doplněny o kontrastní lemy z titanových vláken. Sportovní sedadla mají pevnou konstrukci rovněž z titanu. Zavazadlový prostor obsahuje pružné pásy, kterými lze uchytit případný náklad, a také několik boxů, do kterých je možné uložit například tekutiny nebo sportovní vybavení.

Druhou čtyřkolkou bude kromě Pandy Tanker také Sedici, které je vystaveno ve specifikaci Emotion, kde nechybí 16palcová kola z lehkých slitin nebo chromovaná koncovka výfuku. Pod kapotou je dieselová devatenáctistovka JTD, která podává výkon 87 kW. Vystavené Sedici je nalakováno černou metalickou barvou, má zatmavená skla a kožené sedačky. Model má dvě specifikace, Dynamic a Emotion, a k dispozici jsou dvě motorizace, benzinová šestnáctistovka s výkonem 78 kW a již zmiňovaný dieselový agregát 1,9 JTD.

V Boloni se objeví také verze Cromy pro rok 2007. Vystavovaný model má pod kapotou dvousetkoňový dieselový agregát o objemu 2,4 l a vůz dostal i jednu novou barvu, noční modrou. Nechybí kožené sedačky, střešní okno Sky Dome, satelitní navigace nebo desetipaprsková osmnáctipalcová kola. Inovované prvky se týkají zejména chromovaných doplňků nebo leštěných ploch. Za zmínku tak stojí zejména možnost obout vůz do nových sedmnácti a osmnáctipalcových kol z lehkých slitin.

Pozornost k ekologicky šetrným řešením má upoutat model Panda Panda, který se dostane na trh příští rok v lednu, a který je poháněn motorem o objemu 1,2 l, spalujícím jak benzín, tak metan. Motor podává nejvyšší výkon 37 kW. Panda Panda je vybavena dvěma metanovými nádržemi o celkovém objemu 72 litrů. Vzhledem k tomu, že jsou umístěny pod vozem a nezasahují do interiéru ani zavazadlového prostoru, nabízí Panda Panda prostor identický s “běžnými” Pandami. Objem metanových nádrží umožňuje dojezd na metan zhruba 300 km. Automobily spalující metan snižují emise CO2 o 23 % oproti benzinovým agregátům a emise pevných částí jsou prakticky nulové.

Velká část pozornosti bude upřena také na nový model 500. Příští měsíc už bude zbývat do jeho uvedení pouhých devět měsíců a Fiat se chystá formou projekce představit návrhy, kterými lidé přispěli ke konečné podobě vozu v rámci projektu “500 wants you”, o kterém jsme vás také informovali.

Dan Vořechovský
Diskuze (31)
1. 12. 2006 23:31
Re: Fiat
Tak chlapa si v Pandě opravdu představit nedovedu. Panda je ideální dámské autíčko. Ostatně i dokonalá reklama od Fiatu byla věnovaná ženám (...neříkej mi bejby...). Maty, sakra jsi chlap ne? na tom, že je to dámská auto přece není nic trapného... sakra víš co to je, udělat auto, aby bylo milé ženám?
30. 11. 2006 23:01
Re: PANDA GRIZZLY
Panda, stydlíne, je autíčko pro manželku k nákupům do Delvity... A věř, že jestli něco manželka potřebuje, 4x4 to není. Proto je to od Fiatu spíše jen manýra... takovej bonbónek... Samozřejmě máš pravdu, že kdyby v regulérním a dospělém sedmentu SUV někdo jenom maskoval, že je drsnej, moc by toho nevyhrál... ale tyhle městské kobylky, jako je Panda, či POLO cros čo Room scout... ty ten pohon na všechny 4 opravdu nepotřebují...
30. 11. 2006 20:28
Re: Panda Panda
Sedělo by - PANDA SRANDA >:D :yes:
30. 11. 2006 20:27
Re: PANDA GRIZZLY
Myšlénky nemá, na ty je velmi skromný, bezcharakternost tu předvedl již mnohokrát... je to opravdu vyjímečná figura. Nevím, zda jsi četl tu diskuzi pod tou havárií redaktora... já si to přečetl a musel jsem se napít... takovéhle morální bahno, to se nevidí... Přát někomu invalidní vozík, jen proto, že si dělá legraci z aut... to je opravdu na Bohnice.
Avatar - Ricardo
30. 11. 2006 18:19
Panda Panda
Ten název >:D To je ještě větší blbost ne Scouti od Škodovky >:D