Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fisker se brání nařčení, že uvedl Karmu na trh předčasně

David Bureš
Diskuze (0)
Fisker je v případě potřeby připraven učinit příslušné právní kroky k ochraně svých zájmů.

Několik amerických médií v minulých týdnech citovalo jistého Johna Hoffmana, prodejce vozů Fisker, který prohlásil, že Karma byla na trh uvedena předčasně. Fisker se těmto nařčením brání a je připraven se případně bránit u soudu.

Hoffman tvrdil, že Karmu často trápí problémy se softwarem. Podle jeho vlastních slov dovezl letos do svého dealerství v Marin County pět aut, přičemž u čtyř Karem se prakticky ihned objevily tyto problémy. Na adresu Karmy dále řekl, že je perfektním autem, které však nebylo připraveno při svém uvedení na trh.

Podle Hoffmana byla Karma uvedena na trh předčasně proto, aby se Fisker pokusil splnit požadavky dané americkým ministerstvem energetiky, což by automobilce zajistilo úvěr od tohoto ministerstva. Faktem je, že Fisker získal od tohoto ministerstva na konci roku 2009 úvěr ve výši 529 milionů dolarů, protože se ale uvedení Karmy na trh opozdilo, Fisker nemůže čerpat zbývající část tohoto úvěru.

Záležitost je o to pikantnější díky tomu, že Hoffman v současnosti prodává elektrické sedany značky Coda. O tom Hoffman prohlásil, že takové problémy jako Karma nemá.

Fisker se proti těmto nařčením ohrazuje, firma prohlašuje, že kvalita a spokojenost zákazníků jsou pro ni těmi nejvyššími prioritami. Fisker přiznává, že nová technika může znamenat neočekávané problémy, které je však připraven okamžitě řešit. Výrobce také uvádí na pravou míru fakt, že John Hoffman v této automobilce nikdy nepracoval, jak některá média původně mylně informovala. Fisker chce v současnosti kontaktovat Johna Hoffmana i firmu Coda a doufá, že vše uvedou na pravou míru.

Karma se v minulých měsících potýkala s několika problémy. Fisker musel v prosinci 2011 svolat 239 Karem kvůli vadným bateriím. Jejich výrobce – firma A123 Systems – k tomu uvedl, že kvůli výrobní vadě mohlo dojít k úniku chladicí kapaliny, který by následně mohl vést k elektrickému zkratu.

Letos v lednu zase Fisker přišel na softwarovou chybu, která ovlivnila navigaci a multimediální systém auta. Tento měsíc pak Karmu chtěl otestovat magazín Consumer Reports, během kalibrace tachometru se však na přístrojové desce objevilo hlášení o vážné závadě a automobil se stal nepojízdným.

Fisker už vyrobil asi 2.000 exemplářů plug-in hybridu Karma. Líbivý design zaujal i mnohé celebrity, zákazníky firmy jsou mimo jiné americký viceprezident Al Gore, bývalý americký ministr zahraničí Colin Powell, americký herec Leonardo DiCaprio či kanadský zpěvák Justin Bieber, který vůz dostal ke svým 18. narozeninám.

David Bureš
Diskuze (0)