Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Fiesta přichází v další verzi. Nákladní! Se sportovním stylem...

David Bureš
Diskuze (6)
Užitková Fiesta Van je součástí nabídky tohoto malého hatchbacku už od první generace. Novinka chce lákat na konektivitu a styl.

Od loňského příchodu sedmé generace Fordu Fiesta automobilka postupně rozšiřuje její nabídku. Po běžných variantách a luxusní Fiestě Vignale letos dorazila na trh terénní Fiesta Active, ještě na jaře se začne prodávat i hot hatch Fiesta ST. A nyní debutuje další varianta, na scénu se vrací užitková Fiesta Van.

Ta je už běžnou součástí nabídky tohoto malého hatchbacku, vždyť van byl odvozen už od vůbec první Fiesty ze sedmdesátých let. Koncept přitom zůstává stejný, základem je třídveřový hatchback, který dostal zaslepená zadní boční okna a přepážku mezi kabinou a nákladovým prostorem.

Navzdory užitkovému charakteru však auto myslí i na styl. K dispozici bude totiž varianta Sport se zvýrazněnou přídí i zádí nebo až 18palcovými koly z lehkých slitin. Toto provedení přitom ovlivní také podobu interiéru.

Ford Fiesta Van zvládne ve svých útrobách odvést až jeden metr krychlový nákladu, který může být dlouhý zhruba 1,3 metru. Nákladový prostor je přitom vybaven částečně kompozitovou přepážkou, odolnými bočními stěnami a tvrdou pryžovou podlahou se čtyřmi háčky pro upevnění nákladu. Užitečné zatížení činí asi 500 kilogramů, Fiesta Van je tak hlavně ideální jako malá dodávka do center měst s úzkými uličkami.

Z hlediska motorů budou k dispozici dvě benzinové jednotky, 1,1litrový tříválec s 63 kW a přeplňovaný 1.0 EcoBoost s 92 kW, které doplňuje turbodiesel 1.5 TDCi ve výkonových verzích s 63 kW a 88 kW.

Podobně jako běžné varianty bude i Fiestu Van možné pořídit s multimediálním systémem SYNC 3 využívajícím osmipalcovou dotykovou obrazovku, s nímž je možné využívat různé aplikace, nově včetně populární navigace Waze. Stejně tak bude možné pro Fiestu Van objednávat adaptivní tempomat, varování před vozidly v mrtvém úhlu nebo aktivní parkovací asistent.

Nově však bude k dispozici systém FordPass Connect, který debutuje právě ve Fiestě Van a Transitu Connect. Díky němu bude možné k autu připojit prostřednictvím wi-fi až 10 zařízení, přičemž umožní naplánovat lepší trasu díky online zprávám o dopravě. Pomocí speciální mobilní aplikace pak vůz upozorní na nutnost návštěvy servisu (třeba kvůli nízké hladině oleje), případně umožní vůz na dálku zamknout nebo zjistit, kde vlastně parkuje.

Nová generace Fordu Fiesta Van debutuje na veletrhu užitkových vozidel v britském Birminghamu. Evropský prodej začne ještě na jaře, první kusy k zákazníkům dorazí na podzim. S prodejem na českém trhu se však zatím nepočítá.

David Bureš
Diskuze (6)
24. 4. 2018 19:33
Cena?
Fakt by mě zajímalo kolik to stojí. Ne každé úžitkové auto má LED světla, displej rádia s dotykovou obrazovkou, wifi a litými koly. Samozřejmě že se to bude všem líbit, ale k tomu to auto úplně není ne?
24. 4. 2018 15:53
Re: Foto
Bohužel fotogalerie doplňující tiskovou zprávou o tomto autě takovou fotografii neobsahuje...
Avatar - miromen
24. 4. 2018 15:47
Fiesta ST CZ cena
[odkaz]
24. 4. 2018 13:58
Re: Foto
*chybaju
24. 4. 2018 13:58
Re: Foto
Ale no, uz sem predsa chodime dost dlho aby sme boli zvyknuti ze najdolezitejsie fotky v clanku chubaku ;)