Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Focus C-Max se již vyrábí

Ondřej Láník
Diskuze (22)
V pátek byla v německém závodě v Saarlouis zahájena výroba nového minivanu Ford Focus C-Max. Tento model má být v prodeji během podzimu ve 33 zemích Evropy, včetně České republiky. Uspěje proti osvědčené Zafiře a zbrusu novému Touranu ?

V pátek byla v německém závodě v Saarlouis zahájena výroba nového minivanu Ford Focus C-Max. Tento model má být v prodeji během podzimu ve 33 zemích Evropy, včetně České republiky. Uspěje proti osvědčené Zafiře a zbrusu novému Touranu ?

Ještě letos je naplánována produkce 96 000 Focusů C-Max. Maximální možná denní kapacita závodu je 1735 automobilů, z čehož může být až 1060 C-Maxů. Nový van sdílí výrobní linku s aktuálním provedením Fordu Focus. Do továrny bylo investováno přes 400 miliónů Euro. Ke 450 stávajícím robotům přibylo 490 nových robotů, které mají na starost kompletní svaření karosérií.

Závod v Saarlouis zaměstnává asi 7000 lidí a je to jedno z míst kde se vyrábí momentálně nejúspěšnější model značky. Od roku 1998 vzniklo přes 2,4 miliónu Focusů a v minulém roce získal Focus, vstupem na australský trh, status „světového automobilu“, protože se prodává na všech pěti kontinentech. Výroba probíhá nejen v německém Saarlouis, ale i ve Valencii (Španělsko), Wayne (USA), Hermosillu (Mexiko), v Pachecu (Argentina) a od loňského července i v ruském Petrohradě.

Focus jsme si již několikrát mohli osahat na automobilových výstavách, podrobně jsme jej představili v magazínu a tak nezbývá než očekávat podzimní, redakčním testem nabyté, zkušenosti s tímto vozem.

V nabídce se objeví zážehový Duratec s objemem 1,8 litru a výkonem 88 kW při 6000 otáčkách, max. točivým momentem 169 Nm při 4500 otáčkách a spotřebě 7,7 litru. Dále se představí také dva turbodieselové motory Duratorq TDCi o objemech 1,6 a 2,0. Slabší motor je celohliníkový a poskytuje výkon 81 kW při 4000 otáčkách a max. točivý moment 240 Nm při 1750 otáčkách. Průměrnou spotřebu udává výrobce 5,0 l/100 km. Dvoulitr disponuje maximálním výkonem 99 kW při 4000 otáčkách, max. točivým momentem 320 Nm při 2000 otáčkách a spotřebou 5,7 litru. Tento motor bude dodáván s novou šestistupňovou manuální převodovkou.

Přestože zatím nejsou známy cenové relace, ptáme se na váš názor: myslíte si, že Focus C-Max bude vedoucím německým minivanem a uspěje proti osvědčené Zafiře a novému Touranu ?

Chcete-li vědět o těchto třech konkurentech více, klikněte na odkazy směřující na podrobné představení Fordu Focus C-Max, Volkswagenu Touran a

Opelu Zafira.

S Touranem jsme absolvovali několik desítek kilometrů a tak vám můžeme nabídnout naše první jízdní dojmy.

Ondřej Láník
Diskuze (22)