Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford opět navyšuje výrobu supersportu GT. Kvůli nebývalé poptávce

David Bureš
Diskuze (0)
Ford GT se původně měl vyrábět jen dva roky. Nakonec se ale bude vyrábět minimálně šest let.

Nabídnutí supersportovního automobilu je vždy ošemetná záležitost, nikdy si nemůžete být jisti, jak jej trh přijme. Ford ale ukazuje, že jeho GT zákazníci milují. Zájem o šestiválcové superauto je tak vysoký, že Ford musí jeho výrobu postupně navyšovat.

Jestliže tak při zahájení prodeje GT v roce 2016 automobilka plánovala, že za dva roky produkce vznikne 500 aut, už po pár měsících později bylo jasné, že to nebude stačit. O vůz prostřednictvím online formuláře projevilo zájem na 6.506 osob, a tak už v létě 2016 Ford oznámil prodloužení produkce na čtyři roky a 1.000 kusů celkem.

Nyní pak firma oznámila další navýšení výroby. Ford GT se podle tohoto plánu bude vyrábět minimálně do roku 2022, díky čemuž se produkce nakonec zastaví na nějakých 1.350 exemplářích.

Zájemci o vůz se opět budou muset zaregistrovat na webové stránce FordGT.com, když objednávkový systém bude na jeden měsíc znovu spuštěn 1. listopadu. Šťastlivci se pak mohou těšit na unikátní zážitek, odpovídající exkluzivitě auta, při nákupu a specifikaci bude zákazníky doprovázet speciálně vyškolený prodejce. Výsledku se pak dočkají mezi lety 2020 až 2022.

Ve své objednávce přitom zákazníci mohou zvolit i nedávno oznámený model Heritage Edition, který svým modro-oranžovým zbarvením odkazuje na slavný závodní Ford GT v barvách Gulfu. Ten zvítězil ve čtyřiadvacetihodinovce v Le Mans dvakrát po sobě, v letech 1968 a 1969. Pohon dvakrát přeplňovaným vidlicovým šestiválcem 3.5 EcoBoost, karbonová architektura nebo aktivní aerodynamika však zůstávají.

„Reakce na Ford GT byla bezprecedentní a poptávka překonala nabídku v poměru sedm ku jedné. Prodloužením výroby Fordu GT na omezenou dobu jsme schopni udržet exkluzivitu žádaného supervozu a současně nabídnout tento zážitek více klientům,“ komentuje rozhodnutí ředitel Ford Performance Hermann Salenbauch.

Výroba aktuálního Fordu GT byla zahájena v prosinci 2016, v pořadí jde o třetí generaci. První generace (GT40) se vyráběla v šedesátých letech, druhá pak mezi lety 2004 a 2006, kdy vzniklo 4.038 kusů. Do Česka mimochodem podle dosavadních plánů měly zamířit dva exempláře vozu, když pro Evropu je určeno pouhých 80 kusů, a tak jsme zvědavi, zda se s navýšením produkce nedočkáme dalších.

David Bureš
Diskuze (0)