Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Mustang: První kolenní airbag pro spolujezdce

Tomáš Dusil
Diskuze (1)
Po kolenním airbagu řidiče přichází Ford jako první výrobce automobilů na světě s podobnou technologií také pro spolujezdce.

Nejde však o klasický airbag, jaký se používá k ochraně kolen řidiče, nýbrž o speciální druh vaku. Překvapuje svými úspornými rozměry, takže jej bylo možné uložit do víka schránky před spolujezdcem.

Současné airbagy jsou vyráběny ze speciální látky. Naproti tomu nový vak Fordu Mustang je zhotoven z plastů, přičemž při jeho vývoji bylo údajně přihlášeno na 23 patentů. Na první pohled připomíná jakýsi plastový měch. Dlouhý je 460 a široký 280 milimetrů. Ford uvádí, že v porovnání s běžným kolenním airbagem řidiče je o 65 procent lehčí. V případě nehody se měch za pouhých 20 milisekund nafoukne malým plynovým generátorem. Uložený je ve schránce, jejíž víko při nafukování vytlačí ven.

Bylo to těžké

„Je to nový způsob přístupu ke konstrukci airbagu. Během roku jsme si prošli stovky prototypů, než jsme nalezli to správné řešení,“ řekl Sean West, vedoucí konstruktér zádržných systémů ve Fordu. „Stálo to za to. Výsledná konstrukce kombinuje funkce dvou součástí v jedné a šetří tak prostor, hmotnost i počet součástek. Navíc jsme díky ní mohli posunout palubní desku dál dopředu, aby měl spolujezdec více místa pro nohy.“

Díky kolennímu airbagu spolujezdce stoupl počet airbagů v současném Mustangu na osm. U amerického úřadu pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA) si nový Mustang vydobyl nejvyšší možné hodnocení v nárazových testech.

ford video ford video

Tomáš Dusil
Diskuze (1)
14. 8. 2015 10:38
první kolenní airbag spolujezdce???
Konstrukce tohoto airbagu je možná neobvyklá a nová, ale o první kolenní airbag spolujezdce se určitě nemůže jednat. Vím přinejmenším o jedné značce, která ho už několik let nabízí - Lexus (např. viz zde [odkaz] A věřím, že Lexus není jediný. Takže Ford s Mustangem není první.