Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford oznámil partnerství s Microsoftem v oblasti elektromobilů

Dan Vořechovský
Diskuze (37)
Ve vozech Ford s elektrickým pohonem bude od příštího roku k dispozici aplikace Hohm od softwarové společnosti Microsoft. Měla by řidičům pomoci s úsporou energie a vhodným dobíjením.

Americké společnosti Ford Motor a Microsoft včera oznámily, že spojí síly v oblasti elektromobilů. Konkrétně se bude jednat o aplikaci pro správu energie Microsoft Hohm, která se objeví v elektromobilech a hybridních vozech od amerického koncernu Ford. Aplikace Hohm, která má podobu internetové služby, bude majitelům plug-in hybridů a elektromobilů koncernu Ford poskytovat informace o průběhu spotřeby energie a navrhovat způsoby ke snížení spotřeby energie. Hohm také řidičům pomůže stanovit nejvhodnější okamžik k dobití baterie.

Informace z aplikace by také mohly pomoci energetickým společnostem efektivně zvládnout vyšší poptávku domácností po elektrické energii v důsledku postupného nárůstu počtu plug-in hybridů a elektromobilů.

Americký koncern Ford plánuje do roku 2013 uvést na severoamerický a evropský trh pět nových vozidel s výhradně nebo částečně elektrickým pohonem. Prvním vozem, který bude aplikaci Hohm využívat, bude v příštím roce model Focus Electric.

Automobilka Ford a softwarová společnost Microsoft spolu spolupracují již dlouhá léta. Například komunikační a informační systém SYNC postavený na platformě Windows Embedded Automotive byl od roku 2007 nainstalován už do více než dvou milionů vozů značky Ford, Lincoln a Mercury.

Dan Vořechovský
Diskuze (37)
Avatar - JirkaVejrazka
1. 4. 2010 19:42
Diky za recenzi (a drobna chybicka)
pardon, to melo patrit uplne jinam :(
Avatar - Emel
1. 4. 2010 19:18
Re: Hmm
Ve stolních přehrávačích je plnohodnotný operační systém jen výjimečně, většinou je tam na míru vyvinutý firmware. Tohle je zatím mimo oblast zájmu Microsoftu.

Microsoft má hlavní těžiště v operačních systémech a office aplikacích, úspěšně expanduje v databázích, serverech a erp systémech, snaží se prosadit na poli zábavy a internetu (hry, herní konzole, multimedia, vyhledávače, mobilní zařízení).
Avatar - Emel
1. 4. 2010 19:12
Re: Hmm
Operační systém a firmware jsou dvě zásadně různé věci, o tom není pochyb... stejně jako o tom, že silnou pozicí Microsoftu jsou hlavně ty operační systémy. Microsoft má ale spoustu okrajových projektů jako třeba Singularity... jistě se tam najde i něco pro automotive.
1. 4. 2010 18:12
Aplikace Ford...
provedla neplanou operaci a bud ukončena >:D V rychlosti 130km/h to potěší >:D
1. 4. 2010 18:10
Re: Hmm
Ja jsem chvili zvazoval jestli zminit ty mobily protoze podobnou odpoved jsem cekal. Ja se zabyvam spise prumyslovymi zarizenimi a jakkoliv je nase firma dost orientovana na M$ v oblasti desktopu tak v tech malych zarizenich, kde nejde o krasna okenka, ale o vykon a spolehlivost je M$ mimo hru - rozezrany na pamet i na vykon procesoru a nespolehlivy.