Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

A cenu pro nejzbytečnější patent vyhrává... Ford!

David Bureš
Diskuze (9)
Ford se už v minulosti proslavil hodně netradičními patenty. Tady je ten nejnovější. Dostane se do výroby?

Komfort poskytovaný automobily se nadále posouvá, což je znatelné i na takovém výbavovém prvku, jako je vyhřívání. Vyhřívané sedačky už jsou dnes vlastně běžným prvkem mainstremových aut, a to nejen ty přední, ale i zadní, stále více vozů nabízí vyhřívaný volant, nijak speciální už není ani vyhřívání čelního skla nebo trysek ostřikovačů. Stále více luxusních aut pak nabízí vyhřívané loketní opěrky, zatímco mnohé kabriolety sázejí na vyhřívaní oblasti krku. Přesto Ford dokazuje, že lze v tomto směru vymyslet i něco nového.

Americká značka si totiž u amerického patentového úřadu nechala patentovat vyhřívané bezpečnostní pásy, vynález myslící na všechny ty, kterým bezpečnostní pás za zimních chladných rán přijde moc studený. Jestli je takových šoférů vícero, nevíme, Ford každopádně řeší problém, nad kterým jsme vlastně nikdy nepřemýšleli.

A jak má celé řešení fungovat? V listopadu registrovaný patent číslo US 10.143.043 B1 je blíže popsaný na 31 stránkách. Jednoduše řečeno však využívá elektrické topné články všité do popruhu bezpečnostních pásů, které se sepnou poté, co uživatel zapne bezpečnostní pás.

Ford v patentu prezentuje hned několik koncepcí pásu i bezpečnostní spony. V každém případě však funkce zůstává stejná.

V tuto chvíli není vůbec jasné, zda Ford myslí vyhřívané bezpečnostní pásy vážně používat ve svých modelech, natožpak jakých. Klidně se může jednat jen o zajímavou myšlenku, kterou automobilka nechce jen tak nechat ladem. Nebylo by to ostatně poprvé.

Ford si v minulosti nechal patentovat třeba sedačku, která díky robotickým nohám dokáže z auta vystoupit i s řidičem, což by mělo usnadnit vystupování starším lidem. Netradiční byl i patent na volant se zakomponovaným ovládáním převodovky nebo na skládací elektrický kvadricykl.

David Bureš
Diskuze (9)
12. 12. 2018 12:59
Blbost
Jasně co čekat od automobilky která navrhla nesmysl jménem nucleon, měli by se věnovat jiným věcem, co třeba udělat auta zábavnější jako v devadesátých letech?
Sám vlastním archivní vydání fordu ka a vyhřívaní čehokoli mimo zadního okna považuju za nesmysl, resp další zábavu za volantem mi vyhřívané tlačítko varovných světel nepřinese
Nebýt těchto cimrmanovských patentů, byla by cena nových aut podle mě zhruba poloviční. Ach jo.
Avatar - Magister
12. 12. 2018 11:07
Re: je to blbosť
Jak je napsáno výše, nám se to může zdát jako nonsens, za 5 let tomu může být jinak. A tež nejsme seveřani...
12. 12. 2018 10:34
je to blbosť
vyhrievaná sedačka, lakťová opierka, volant, super, ale pás je blbosť, nikdy som necítil chlad od pásu, to skôr keď pás pritlačí odev, tak sa pocit tepla zvyšuje, ide len o marketing - je to blbost, to se bude líbit.
11. 12. 2018 22:26
Opatrnost matka moudrosti
Ja bych byl s temi odhady budoucnosti opatrny.

Staci se podivat treba sem:
[odkaz]

To co nam prislo pred peti lety jako zbytecnost, muze byt za par let standard.
Nebo dokonce povinnost, viz hlidani pasu :-)
Avatar - Stejsn
11. 12. 2018 19:52
Chci
vyhřívaný výfuk.