Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford zmodernizoval Fusion i pro NASCAR

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Speciály modrého oválu pro sérii NASCAR nesou jméno sériového modelu od roku 2012. Pro letošní sezónu se dočkaly několika novinek.

Severoamerické dvojče Fordu Mondeo se na letošním autosalonu v Detroitu představilo v omlazené podobě a hlavní pozornost na sebe strhlo především provedení Fusion V6 Sport.

Zároveň se ovšem představil i nový NASCAR Fusion, který s ním sdílí vlastně jen jméno a stylizované tvary přídě nesou polepy, odpovídající současnému tvarování světlometů, masky chladiče a vstupů vzduchu v nárazníku u sériového modelu.

Na první pohled to nejspíš bude zřejmé jen znalcům série NASCAR, ale novinka Fordu pro sezónu 2016 má novou karoserii, při jejímž vývoji byl kladen velký důraz na její co nejlepší aerodynamické vlastnosti.

Základem Fusionu pro NASCAR (respektive její vrcholnou divizi Sprint Cup) je i nadále prostorový trubkový rám z oceli, jehož součásti je ochranná klec pilota. V přídi je samozřejmě uložen atmosférický osmiválec, který má podle předpisů objem do 5,86 l a podle Fordu disponuje výkonem 552 kW (750 k) při 9000 min-1. Převodovka je čtyřstupňová manuální se zpátečkou.

Novinkou je digitální displej namísto přístrojového štítu, který je povinný pro letošní sezónu a umožňuje týmům přepínat mezi šestnácti přednastavenými zobrazeními důležitých provozních údajů.

Na závodním okruhu se nový závodní Ford poprvé představil během testů v Las Vegas, pořádaných 12. ledna. Za jeho volant zde usedl Brad Keselowski, šampión série Sprint Cup z roku 2012.

Prvním ostrým startem pro letošní NASCAR Fusion se pak stane 21. února letošního roku slavných 500 mil v Daytoně.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)