Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Francouzská automobilka PSA Peugeot Citroën se v pololetí vrátila k zisku

redakce AUTO.CZ
Diskuze (10)
Francouzská automobilka PSA Peugeot Citroën se v pololetí vrátila k zisku. Firmě pomohly nové modely a vysoká poptávka po nových autech v Číně.

Čistý zisk za leden až červen činil 680 milionů eur (17 miliard Kč) ve srovnání se ztrátou 962 milionů eur ve stejném období loni. PSA je druhým největším výrobcem aut v Evropě za německým Volkswagenem.

Provozní zisk činil 1,068 miliardy eur proti předchozí ztrátě 1,332 miliardy eur. Tržby se zvýšily o 20,8 procenta na 28,39 miliardy eur. Výsledky překonaly odhady analytiků. Již dříve společnost uvedla, že její prodej v pololetí stoupl o 17 procent na rekordních 1,86 milionu vozů.

Hlavní podíl na zisku a růstu tržeb měla podle automobilky Čína, kde prodej jejích vozů za pololetí vzrostl o 49 procent. PSA provozuje v Číně společný podnik s místní firmou Dongfeng Automobile a tento měsíc spustila nový společný podnik s China Changan Automobile Group.

Francouzská automobilka se snaží podpořit prodej hlavně růstem mimo Evropu. Podíl prodeje v zemích mimo Evropu na celkovém prodeji aut se v pololetí zvýšil na 36 procent z loňských 34 procent. Do roku 2015 plánuje zvýšit podíl prodeje ze zemí mimo Evropu na celkovém prodeji na 50 procent.

Společnost rovněž zlepšila odhad vývoje prodeje aut v Evropě pro letošní rok. Nyní čeká pokles o sedm procent, původně počítala se snížením o devět procent. Čínský trh má naopak vzrůst o více než deset procent a trh v Latinské Americe o méně než deset procent, napsaly agentury AP a Reuters.

Firma působí rovněž v České republice, kde má společný podnik TPCA s japonskou automobilkou Toyota. Jejich kolínský závod vyrábí vozy Toyota Aygo, Peugeot 107 a Citroën C1.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (10)
Avatar - nxue
30. 7. 2010 17:13
Re: Peugeot - Citroën
To je i můj názor, ale asi nebudu sám:o) Proč by si asi tyto vozy oblíbilo tolik lidí. Značka oslavila 200 let - to se ještě ani sám zakladatel VW nenarodil. Navíc svou kvalitou vozy koncernu PSA dávno předčili Němce - myslím tím hlavně z aspektu následných astronomicky drahých a zvláštně čím dál častějších oprav hlavně dieselových agregátů, včetně nepovedených převodovek, které jsou sice skvělé, ovšem co potom když se rozsypou - je to lepší hodit celé do šrotu, jelikož ceny lidové rozhodně nejsou. Naopak u Francouze se dá alespoň hovořit o lidových cenách. A co se vývoje týká, - stačí se podívat, co peugeot citroën chystá na příští léta.. Někomu se možná i panenky protočí, takže moc bych lvíčky nedráždil..:o)) Strategii mají totiž až moc dobrou..
29. 7. 2010 09:11
Re: spatna sprava pre Adu,
Značka Peugeot i Citroën je na trhu déle než prapodivné lidové vozidlo, takže asi vědí, jak tvořit zisk a automobily...
Avatar - Ada je zase tady
29. 7. 2010 08:56
Re: spatna sprava pre Adu,
Je otazka, zdali si s tim hubenym vysledkem budou moci dovolit splacet dluh, ktery za ty dva roky nashromazdili...
Ono dosahnout kratkodobe zisku neni zas tak slozite, staci vyhazet zkusene pracovniky, zabrzdit vyvoj novych modelu a jeste vice snizit kvalitu modelu stajicich.

Ekonomicky vysledek prosperujici automobilky vypada jinak. Precti si auditorskou zpravu koncernu VW.
28. 7. 2010 20:33
spatna sprava pre Adu,
francuzske vozidla tu este nejaku chvilu budu.
Gratulacia PSA
Avatar - twistedTSD
28. 7. 2010 17:27
Re: Mohli by se s námi podělit ne?
:yes: :-) jo, to by šlo