Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Freestyle motokrosař na Dakaru 2017: Podmol se jede učit

Michal Štěpanovský
Diskuze (2)
Nejlepší český jezdec v atraktivním motocyklovém sportu Libor Podmol má za sebou složité období. V polovině října spadl v lotyšské Rize při závodě mistrovství světa ve freestyle motokrosu a zlomil si pravou klíční kost.

O pět týdnů později se však s ještě nedoléčeným zraněním objevil v pražské O2 Areně na akci Gladiator Games. Tady s mladším bratrem Filipem a Matějem Česákem vyhráli soutěž družstev. Pak se však zranění silně ozvalo a dvaatřicetiletý závodník musel znovu na operační sál. Lékař mu vyndal železo a vnitřní stehy.

„Ruka totiž neustále bolela. Jsem rád, že už mám vše z těla pryč. Hrozilo totiž, že bych cítil bolesti při dakarské rallye, což jsem nechtěl riskovat,“ tvrdil Podmol a dodal: „Měl jsem nějakou alergickou reakci na vnitřní stehy a rána mi začala hnisat a natékat. Doktoři mi vyndali z ramena železo a nějaké šrouby. Stejně to muselo ven a já se budu cítit lépe. Jsem trochu posešívaný, ale brzy půjdou stehy ven a zbydou mi jen souměrné jizvy. Od kamarádů jsem navíc dostal přezdívku po slavném boxerovi Vitalij Kličkovi.“

V nemocnici ve Vrchlabí byl Podmol nakonec o dva dny déle. Zánět byl větší, než doktoři očekávali. „Do otevřené rány mi strčili trubičku připojenou ke kompresorům. Všechno mi odsáli a vyčistili. Personál se o mě staral hezky, ale bylo divné ležet na posteli a nechat si z těla cosi odtékat,“ popisoval Podmol svou léčbu.

Na letošního vítěze amerických X-Games ve skoku do výšky teď čeká Rallye Dakar 2017. Do jihoamerické Paraguaye odcestoval 28. prosince. Účastní se jí v asistenčním terénním voze týmu pardubického BARTH Racing. Ten vysílá motorkáře Davida Pabišku, Rudolfa Lhotského, pětinásobného vítěze na čtyřkolce Josefa Macháčka a na čtyřech kolech odstartuje také nováček nováček Zdeněk Tůma.

Podmol pojede v asistenčním voze Volkswagen Tiguan společně s reportérem Radia Impuls Vlastou Korcem. Chce co nejvíce poznat prostředí a atmosféru soutěže, kterou hodlá v roce 2018 absolvovat v sedle závodního motocyklu.

Jak se na vše připravoval v českých podmínkách? „Nejhlavnější bude správně složit stan, což mi moc nešlo. Tak jsem si koupil samorozkládací, snad to půjde lépe,“ smál se Podmol.

Úspěšný závodník odlétal do Jižní Ameriky v dobrém rozmaru. „Jsem moc rád, že se za poslední tři týdny vyprodalo všech 1500 kopií mé knihy. Od nového roku začnu psát další,“ vyhlásil Podmol. Z Rallye Dakar se bude vracet předčasně již 10. ledna (cíl soutěže je 14. ledna). V době, kdy bude slavná rallye končit, čeká Libora Podmola freestylová exhibice v německém Dortmundu.

Michal Štěpanovský
Diskuze (2)
30. 12. 2016 11:47
Re: PITCHA
záleží na úhlu pohledu. mně to přijde trošku infantilní, mrknul jsem na produkty téhle značky, třeba brýle na motorku bych si vybral, nebo na lyže, ale s tímhle nápisem mi nepřijde moc zábavné jezdit...
takže mají smůlu:)
Avatar - Mangalica
29. 12. 2016 16:48
PITCHA
Supr límec :yes: