Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fúze Volkswagenu a Porsche může být ohrožena

Dan Vořechovský
Diskuze (4)
Volkswagen ve svých materiálech mluví o hrozbách pro jeho fúzi s automobilkou Porsche, mluvčí koncernu však zároveň popírá, že by se na harmonogramu fúze cokoli změnilo.

Oficiální materiály, které Volkswagen minulý měsíc vydal k navýšení svého základního kapitálu, mluví o tom, že fúze mezi koncernem Volkswagen a automobilkou Porsche může narazit na závažné právní a daňové překážky. Mezi nejvážnější rizika patří potenciální daňové závazky a soudní procesy na základě žalob hedgeových fondů, které Porsche viní z manipulace s trhem během snahy o převzetí koncernu Volkswagen. Pokud by hedgeové fondy se svými žalobami uspěli a nárokovaná částka dosáhla vysoké úrovně, mohlo by to vést až k platební neschopnosti společnosti Porsche Automobil Holding SE. Důsledkem těchto rizik by pak mohlo být zrušení nebo odložení plánované fúze obou automobilových společností, které je naplánováno na příští rok. Toto vše Volkswagen uvádí ve svých materiálech vydaných minulý měsíc.

Mluvčí Volkswagenu však tvrdí, že plány na spojení obou společností v roce 2011 se nijak nezměnily. Mluvčí Porsche k tomu uvedl, že materiály uvádějí veškerá možná rizika, i když je hrozba jejich naplnění jen velmi omezená.

Podle analytika Maxe Warburtona ze společnosti Bernstein Research by mohla uvedená rizika vést k tomu, že by byl Volkswagen nucen hotově koupit zbývající 50,1% podíl v automobilce Porsche. Pro Volkswagen by to podle Warburtona znamenalo výrazné zadlužení nebo nutnost dalšího navýšení základního jmění. Pro Porsche by to naopak znamenalo významné odpisy.

Dan Vořechovský
Diskuze (4)
12. 4. 2010 00:17
bravwo Porsche VW
...aneb bacha na infarkty a zmatene vykriky do tmy ;-)
Avatar - bubucci
10. 4. 2010 19:55
Re: `
>:D :yes:
10. 4. 2010 08:26
Re: `
OT, ale vynikající :yes: >:-[]
Avatar - Pekelná Micinka
10. 4. 2010 00:25