Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GM v Kanadě propouští, produkce SUV se odstěhuje do Mexika

Aleš Dragoun
Diskuze (8)
General Motors propustí v Kanadě 600 zaměstnanců, produkce GMC Terrain a Chevroletu Equinox se přesune do Mexika.

General Motors chtějí vyrábět díly pro pick-upy v USA a hodlají investovat více než miliardu dolarů. Jenže největší americký automobilový koncern musí sáhnout rovněž k velmi nepopulárnímu kroku. Omezí produkci v továrně CAMI v kanadském Ingersollu (provincie Ontario) a více než 600 pracovníků, které v současné době zaměstnává, tedy už nebude potřebovat.

Dan Borthwick, předseda místních odborů Unifor Local 88, součásti organizace Canadian Auto Workers, řekl, že tyto změny jsou „trvalé povahy“. Šéf celého Uniforu Jerry Dias si ale nebral servítky, prohlásil, že rozhodnutí zavání firemní chamtivostí. „Není založeno na neuspokojivém prodeji, je dalším příkladem toho, jak se pracovní místa přesouvají z Kanady za levnější silou do Mexika. Unifor věci takto bez boje nenechá. Equinox a Terrain jsou vzhledem k současnému stavu poptávky na trhu neuvěřitelně úspěšnými modely. Není tedy žádný důvod k propouštění.“

Je pravda, že odbyt pomalu končícího Equinoxu klesl loni v USA o 13 %, na 242.195 jednotek. Původně se měl vyrábět až do léta 2018, GM mají v úmyslu ovšem ukončit jeho produkci o rok dříve, už letos v červenci, bylo to také oficiálně oznámeno. Nástupce se poprvé ukázal loni v září. Před takřka měsícem, 9. ledna, navíc koncern oznámil, že nový GMC Terrain, ten měl výstavní premiéru v lednovém Detroitu, bude vznikat pouze na jihu.

„Pokud by se Terrain nestěhoval do Mexika, pracovní místa by tu s největší pravděpodobností zůstala. Tohle významně ovlivní i dodavatele dílů, dopravce a další služby potřebné k výrobě vozů,“ řekl Borthwick. Případný úspěch nového Equinoxu, který v Kanadě částečně zůstane, by mohl podle něj zase nějaká místa vytvořit... Poslední zaměstnance přitom továrna přijímala ještě na počátku ledna! Současné události označil Borthwick jako šokující.

General Motors Canada však nehodlá porušovat závazky kolektivní smlouvy s odborovou organizací, která vyprší letos v září. „Vědělo se, že budeme muset tento starší model vyřadit. Po červenci se soustředíme jen na jednu produktovou řadu, což má provozně pro CAMI smysl. To je přirozený průběh podnikání,“ řekla mluvčí GM Jennifer Wright v telefonickém rozhovoru pro Automotive News Europe. „Také nový Equinox budeme vyrábět v třísměnném provozu, ale objem jednotek za hodinu snížíme, právě to je důvodem, proč automobilka potřebuje méně pracovníků. Čekáme v segmentu SUV velký růst i velkou popularitu nového modelu.“

Nový americký prezident Donald Trump je hrubě nespokojen s tím, že spousta výrobců přesunula své výrobní kapacity z USA do Mexika a jeho administrativa hrozí uvalit na dovoz nových aut odtud dvacetiprocentní daň. Ustoupila by tak od severoamerické zóny volného obchodu, která v současnosti mezi Spojenými státy, Kanadou a Mexikem funguje. Mluvčí GM k tomu podotkla, že koncernové změny pochopitelně nemají žádnou souvislost s prezidentovými prohlášeními. „Nejedná se o žádné nové rozhodnutí. Před dvěma lety jsme oznámili, že do výroby nové generace Equinoxu investujeme v CAMI 800 milionů kanadských dolarů.“

Aleš Dragoun
Diskuze (8)
Avatar - Barrichello
3. 2. 2017 13:54
Terrain a Equinox
Terrain v lednu propad 29% a Equinox 5,5. Takže se to asi zas takový prodejní hit není jak se pán z Kanady snaží tvrdit.

U GMC sou prodejní hity Yukon vč. XL a Acadia (+20% resp 65%).
U Chevy zas Trax a Suburban v týhle kategori (+ 40% resp. 72%).
1. 2. 2017 21:14
Re: Trump
Ja si dokonce myslim, ze to v ty Cine vyrabej schvalne.
Avatar - twistedTSD
1. 2. 2017 20:57
Re: Trump
Když jim to lidi pořád žerou, to je pak těžké.
1. 2. 2017 20:43
Re: Trump
Jedna vec je firemni kultura a druha jsou akcionari, kteri pozaduji furt vic, takze se hned zacnou ptat, proc vyrabite v US a ne v Cine jako vsichni.
1. 2. 2017 19:55
Re: Trump
Ještě větší "svinstvo" to je třeba u Applu. Miliardový zisky, neví co s penězma a vše made in China....