Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Gordon Murray opět navrhne supersport! Inspiruje se svým nejslavnějším dílem, McLarenem F1

David Bureš
Diskuze (0)
V poslední době bylo o slavném Gordonu Murrayovi slyšet hlavně v souvislosti s vyvíjeným miniautem do města. Nyní se ale opět vrhá do oboru, který umí nejlépe.

Gordona Murrayho určitě nemá smysl automobilovým fanouškům blíže představovat. Designér původem z Jižní Afriky dlouhá léta navrhoval monoposty Formule 1 (hlavně pro stáj Brabham), především se ale proslavil návrhem McLarenu F1, nejlepšího hypersportu své doby a dost možná všech dob. Nyní se Murray do oboru vrací, opět chce navrhnout supersportovní automobil.

Založil totiž společnost Gordon Murray Automotive, jejímž cílem je zavést inovativní designérské koncepty do sériové podoby. A prvním dílem značky nesoucí jméno slavného inženýra bude vlajková loď, která se vrátí k principům aplikovaným na nejznámější Murrayho dílo, McLaren F1.

„Nový výrobní podnik značně rozšíří možnosti naší skupiny firem. Naše první nové auto se vrátí k návrhovým a inženýrským principům, díky nimž se McLaren F1 stal takovou ikonou,“ říká Gordon Murray s tím, že chystaný vůz půjde proti aktuálním trendům a nebude tak těžký a komplikovaný.

Založená společnost se bude točit kolem revolučního výrobního procesu iStream, který Murray navrhnul a dlouhodobě (už deset let!) propaguje. Zatím však bez většího úspěchu, po Murrayho konceptech miniaut (T.25 a T.27) jej využily vlastně jen automobilové studie od Yamahy (Motiv.e a Sports Ride) a sporťák Griffith oživené značky TVR. A to je oproti revoluci, kterou Murray slibuje, trochu málo.

Na druhou stranu díky nově založené společnosti, sestry stávajícího Gordon Murray Design, by se výrobní proces iStream mohl přece jen více rozšířit. Vedle vlastních projektů totiž firma slibuje, že bude mít kapacitu i pro malosériovou výrobu pro externí klienty.

Bližší informace o projektu budou zveřejněny 3. listopadu na speciální akci One Formula, která zároveň oslaví 50 let Gordona Murraye v automobilové branži. Při této příležitosti na akci budou vystavena i prakticky všechna vozidla navržená tímto mužem.

David Bureš
Diskuze (0)