Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Holden FB concept je vlastně… Nissan Skyline R33 s osmiválcem!

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Holden FB concept představuje splněný sen, který spojuje linie australského klasika s relativně moderní technikou.

Holden FB ve své sériové podobě představuje jeden z tradičních modelů své značky, který byl nabízen v letech 1960 a 1961 jako čtyřdveřový sedan, pětidveřové kombi, dvoudveřový pick-up a dodávka.

Všechna provedení modelové řady FB spojoval atmosférický řadový šestiválec o objemu 2,16, který disponoval nejvyšším výkonem 56 kW (76 k). Australská automobilka Holden od ledna 1960 do května 1961 vychrlila téměř 148.000 vozů generace FB.

Dnes je to jeden z oblíbených australských klasiků, který se stal výchozím bodem pro vznik netradičně pojatého kupé, za jeho stavbou stojí manželský pár z Canberry, kterému se stavbou pomohla společnost Astill Design z Wollongu v New South Wales.

Holden FB concept ze svého jmenovce využívá vlastně jen povrchové panely karoserie a to ještě obrácené, protože přední blatníky jsou vzadu, zatímco ty zadní byly usazeny dopředu. Pod liniemi z počátku šedesátých let se pak ukrývá skelet, jehož dárce se stalo kupé Nissan Skyline generace R33 vyráběné v letech 1993 až 1998.

Pod kapotou ovšem není žádný z řadových šestiválců, jimiž se pyšnil Skyline, ale pětilitrový vidlicový osmiválec z produkce koncernu General Motors, resp. značky Holden. Dárcem této pohonné jednotky se stal velký sedan Calais generace VN z let 1988 až 1990.

Interiér se podobně jako exteriér snaží navodit atmosféru počátku šedesátých let s doznívající módou linií amerických křižníků silnic druhé poloviny let padesátých, ale i zde lze narazit na poměrně moderní prvky, z nichž lze zmínit například sedadla, která byla původně umístěna ve voze značky Lexus.

Holden FB concept působí sice díky špičatým zadním blatníkům usazeným na přídi sice poněkud zvláštně, ale může se pochlubit oceněním Grand Master v rámci Meguiar’s MotorEx, které získal právě za svůj vzhled i řemeslně kvalitně provedenou stavbu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Avatar - praděda7
26. 6. 2018 11:37
Holden FB
Pamatuju si dobře. Spolupracovník mě v něm v 69/70 vozil do práce.......ale to už kuwa dávno......

[odkaz] :-!
25. 6. 2018 14:45
WTF?!
Proč je ta ubohá věc obráceně?! :no: