Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Honda FCX – nová epocha automobilismu začíná

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)
Honda FCX, první automobil poháněný elektrickou energií získávanou pomocí palivových článků chemickou reakcí kyslíku a vodíku, který získal povolení k provozu v USA, dostal totéž povolení také doma v Japonsku.

Honda FCX, první automobil poháněný elektrickou energií získávanou pomocí palivových článků chemickou reakcí kyslíku a vodíku, který získal povolení k provozu v USA, dostal totéž povolení také doma v Japonsku. Bude od pondělí 2.prosince uveden v omezené míře na trh!

Nejedná se sice o žádné masové nasazení do prodeje, ale skutečnost, že s tímto vozidlem budou jezdit státní úředníci, je sama o sobě důležitá. Honda plánuje v nejbližších dvou letech pronajímat asi 30 automobilů především státním a městským úřadům. Cena za pronájem by se měla pohybovat kolem sumy 800 tis. jenů za měsíc, což není zrovna málo. První vozidla budou k dispozici úřadu vlády a městu Los Angeles. Slavnostní uvedení bude proto uspořádáno 2.prosince právě v tomto městě za účasti starosty Jamese K. Hahna a presidenta společnosti Honda Hiroyuki Yoshina.

Honda FCX je poháněna synchronním elektromotorem Honda na střídavý proud o výkonu 60 kW a točivém momentu 272 Nm, což jsou hodnoty, které by měly zaručovat naprosto dostačující dynamické vlastnosti. Maximální rychlost leží na hranici 150 km/h a pro městský provoz, ve kterém bude z počátku převážně využívána, je více než uspokojující. Automobil je plně čtyřmístný a při rozměrech 4165x1760x1645 (dxšxv) by měl cestujícím nabízet dostatek prostoru. Palivový článek PEMFC dodávaný kanadskou firmou Ballard, produkuje výkon 78 kW při přijatelné teplotě cca 80°C. Článek je zásobován vodíkem z tlakové nádrže, která jej pojme 156,6 litrů, což postačí na 355 km. Z tohoto důvodu je zatím automobil nabízen především pro použití ve městě, kde je snadnější vybudovat potřebnou síť plnících stanic. Automobil je vybaven speciálně vyvinutým vysoce účinným kondenzátorem energie, který napomáhá lepšímu využití a přísunu energie k motoru. Honda FCX samozřejmě splňuje veškeré požadavky kladené na pasivní i aktivní bezpečnost, stejně jako klasický automobil.

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)