Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Honda HR-V: Druhá generace je na světě

Tomáš Dusil
Diskuze (136)
Vzpomínáte na Hondu HR-V? Avantgardní tří- či pětidveřové SUV. Nyní je na startu jeho druhá generace.

Tehdy se ještě nemluvilo o „kupé“, nyní však přišla řada i na toto v minulosti podivné spojení. Nové HR-V (Hi-rider Revolutionary Vehicle) přichází devět let po ukončení výroby původního vydání, které započalo svoji životní éru již v roce 1998, přičemž technicky bylo částečně unifikováno s řadou CR-V druhé generace. Motory však byly odlišné.

Druhá generace HR-V by měla dorazit také do Evropy, a to v létě letošního roku. Podle Hondy má kombinovat dynamické jízdní výkony s úsporností, to však vzhledem k trendu dnešní doby nikoho nepřekvapí. Aby vůz splňoval také požadavky na užitnou hodnotu, dostal takzvané Magic Seat, dobře známé ze současné i minulé generace Civicu (mimo sedan předchozí generace).

Zavazadelník potěší základním objemem 453 litrů podle normy VDA, po zvětšení nabídne 1026 litrů. Chybět nebudou ani nejmodernější asistenční a bezpečnostní systémy (udržování v jízdním pruhu, adaptivní tempomat a podobně) .

Všechno pro úsporu

Zatím toho o HR-V moc známo není. Jisté je, že k jeho pohonu bude složit hned několik motorů. Základem má být zážehový čtyřválec 1.5 i-VTEC o výkonu 96 kW, jemuž bude zdatně sekundovat turbodiesel 1.6 i-DTEC s 88 kW. Oba mají být standardně spojeny s šestistupňovou manuální převodovkou. Zážehový motor pak může být na přání kombinován s variátorem.

Zda bude nabízen také v Evropě, je ale otázkou. Už nějaký čas je známo, že Honda vyvíjí vlastní planetovou samočinnou převodovku, kombinující měnič momentu s třecími spojkami. Má být cílena zejména do USA.

Zda bude mít vůz pouze pohon předních kol, nebo nabídne také čtyřkolku, jsme se zatím z našich zdrojů nedozvěděli. Podle některých informací se však můžeme přiklonit ke druhé možnosti.

Tomáš Dusil
Diskuze (136)
Avatar - white label
19. 2. 2015 14:20
Re: Honda
Jasně, "chlapci" budou z té vaší revoluční "Honda kliky" úplně na prášky... >:D >:-[]
Avatar - white label
19. 2. 2015 14:18
Re: Honda
Další estrádní umělec, tentokrát psycholog amatér?
Na srst (čtyřnohých) koček a psů mám alergii, takže úplně mimo mísu.
Hondu jsem jezdil v dobách, kdy jsi ty ještě, velmi pravděpodobně, tahal kačera na provázku, nebo byl na houbách a jednostopou Hondu mám v garáži dodnes.
Zabednění značkoví adoranti budou k smíchu vždycky, bez ohledu na "jejich" značku...
Avatar - Stewee
19. 2. 2015 09:48
Re: Honda
Tvoja posadnutost Hondou je tak bijuca do oci, ze si zacinam mysliet, ze nejaka Honda Ti musela prejst macku alebo psa... ale neboj, ak si kupis noveho, ono to casom povoli a na Hondu nebudes taky zakomplexovany, ako si. Peace with U
Avatar - Stewee
19. 2. 2015 09:44
Re: Honda
presne tak, NSX, ale to chlapci nebudu radi pocut
19. 2. 2015 07:23
Re: Honda
U víc než 2/3 dveřovýho auta? Řekl bych, že to byla AR. NSX si mohla skrývat kliky jak chtěla...efekt, kterej tu řešíme dnes měla podle mě první AR156... ;-)