Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Honda připravuje konkurenta pro Nissan Juke

Michal Fokt
Diskuze (24)
Evropskou nabídku Hondy čeká v příštích pár letech několik zajímavých novinek. Tou nejdůležitější je bezesporu nový model, zacílený na malý crossover Nissan Juke.

Honda chce v následujících dvou letech posílit svou pozici na evropském trhu a dopomoci jí k tomu mají jak nové modely, tak motorizace. Už na jaře příštího roku dostane model Civic malý turbodiesel s výkonem 88 kW a točivým momentem 300 Nm a na podzim se tatáž motorizace objeví i v CR-V s přední poháněnou nápravou.

Závěr roku 2013 bude patřit i třetí generaci modelu Jazz, která už přijde s kompletně novou škálou přímovstřikových motorů DOHC i-VTEC Earth Dreams, coby odpovědí na Skyactiv od Mazdy, schopných pracovat, stejně jako současná benzinová osmnáctistovka v Civicu, v „pseudo-Atkinsonově“ cyklu.

Už dříve se ale objevily také informace, že Hondu kromě expanze naftových motorů láká i úspěch crossoveru Qashqai, kterých se v Evropě prodává více než všech vozů Honda dohromady, a že tedy připravuje vůz podobného ražení. Ale aby nedocházelo ke kanibalizaci s tradičně úspěšným CR-V, bude malé SUV nejspíš menší, než zmíněný Nissan a postaví se tak spíše proti excentrickému modelu Juke.

Zatím není jasné, zda bude také sázet na cool vzhled nebo půjde o nějaké usedlejší řešení, jako je třeba brazilský Fit Twist, není ale žádným tajemstvím, že bude vycházet z techniky již zmíněné třetí generace Jazzu. Určitě si vzpomenete, že Honda už takové auto v nabídce měla, Honda HR-V patřila k průkopníkům kategorie malých, stylových SUV, trošku nepochopitelně ale tento vůz, postavený na technice malého vozu Logo, zůstal bez nástupce.

Nejnovější informace z Japonska také hovoří o tom, že Honda vyvíjí tříválcový benzinový turbomotor zatím neznámého objemu a parametrů, jenž by měl být určen pro modely Jazz, Civic i pro plánované SUV. To už je ale trošku vzdálenější budoucnost, hotov by měl být až v roce 2015.

Michal Fokt
Diskuze (24)
15. 11. 2012 00:34
HRV
stále považuji za nejhezčí SUV. Ve zlaté metalíze se 3 dveřmi vypadá naprosto skvěle. Co se týká designu, skutečně auto předběhlo dobu celkovým pojetím i detaily - třeba hezkým spoilerem na střeše. CRV je od začátku konzervativní klasika, s HRV se nemůže rovnat.
Chtěl jsem do HRV jít, ale bohužel mě odradila nespolehlivost motoru. Mnoho majitelů reportovalo fatální závady už kolem 150 tisíc i když motor pravidelně servisovali. A sehnat do HRV nový motor, to není zrovna sranda za pár kaček.
14. 11. 2012 21:23
Re: Oturbený tříválec Honda,
Ty si nedáš pokoj, viď? >:D
Avatar - TeeJay
14. 11. 2012 16:52
Re: debakel
>:D Tak to je síla, to mi onehdy úplně uniklo. >:D :yes:
Avatar - sargis
14. 11. 2012 12:36
Re: debakel
Toto auto som pred par rokmi miloval...tak staticky :-) To som chodil na 3 disco tyzdenne (oldies, students a klasicka disco) a hladal nieco, co by to nahradilo >:D
Avatar - King
14. 11. 2012 08:45
Re: Oturbený tříválec Honda,
Nadšení z hardwaru HR-V úplně nesdílím, ale rozhodně bylo velmi stylové a je škoda, že skončilo. Obávám se, že nástupce už tak cool nebude.