Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Honda Super Cub – 50 000 000

Michal Fokt
Diskuze (15)
Jaký je neprodávanější motocykl na světě? Čtyřtaktní padesátka Honda Super Cub.

Jaký je neprodávanější motocykl na světě? Čtyřtaktní padesátka Honda Super Cub.

Rekordmany automobilového světa asi znají všichni - legendární Ford T byl překonán neméně proslulým VW Brouk. Ten přepustil své místo na výsluní popularity Golfu. Ještě víc aut spatřilo světlo světa s nápisem Corolla na zádi, mnozí však její primát zpochybňují, protože se během let radikálně změnila její koncepce. A jak jsou na tom motorky?

Mezi jednostopými motorovými přibližovadly není v tomto ohledu sporu. Rekordmanem je Honda Super Cub, jejíž prodeje překročily koncem prosince 2005 magickou hranici padesáti milionů. První generace spatřila v Japonsku světlo světa v roce 1958. Přestože v té době představovaly hlavní proud dvoutaktní motory, Honda však zvolila odlišnou strategii, která přinesla kýžený efekt – vybavila malý motocykl čtyřtaktní padesátkou. Přestože se pochopitelně technika Super Cubu během let měnila, základní idea, design a filozofie pohonné jednotky zůstala stejná.

Prvním exportním trhem Super Cubu byly v roce 1959 USA a montáž mimo Japonsko začala poprvé z na Taiwanu v roce 1961. V současnosti se vyrábí tenhle rekordman ve třinácti zemích světa a prodává se ve více než 160 státech.

Michal Fokt
Diskuze (15)
15. 2. 2006 21:07
Re: pravostranne rizeni
>:D >:D :yes: