Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hybridní Chevrolet Volt na trh v roce 2010

Kamil Kýr
Diskuze (13)
Chevrolet Volt byl v lednu tohoto roku představen jako koncept hybridního vozu na detroitském autosalonu. Nyní se koncern General Motors usilovně snaží dokončit vývoj vozu a do roku 2010 jej nabídnout k prodeji.

GM definitivně rozhodlo, že se hybridní Chevrolet Volt, platformou vůz nižší střední třídy, bude vyrábět ve dvou verzích – se spalovacím motorem a s vodíkovými palivovými články. Koncern také vypočítal, že na vývoj vozu do konečného stadia budou potřeba zhruba tři roky a objem finančních prostředků přesahující 500 mil. dolarů.

První verzi má pohánět elektromotor, který bude energii čerpat z Li-Ion baterií velkých jako klasický čtyřválcový motor. Ve voze bude zároveň malý spalovací motor, jehož funkcí je dobíjení akumulátorů za provozu. Spalovací motor tedy nebude nijak spojen s pohonným ústrojím a s jeho využíváním se počítá na delších cestách, neboť výrazně zvyšuje dojezd. Samozřejmostí je možnost dobít baterie napojením do elektrické sítě, tak jak bylo prezentováno u studie. Více informací o tomto zajímavém prototypu je uvedeno v článku Detroit 2007: Chevrolet Volt - odpověď na japonské hybridy.

Druhou verzi bude pohánět nově vyvinutý systém E-Flex, který kombinuje využití palivových článků s Li-Ion akumulátory. Tato verze výrazně zvyšuje dojezd oproti první verzi a stává se zároveň vozem s nulovými emisemi. Více o druhém způsobu pohonu v článku Auto Shanghai: Chevrolet Volt dostal nové hnací ústrojí.

Prozatímním problémem je cena palivových článků. Je totiž stále vysoká. GM ale věří, že se konstruktérům podaří systém zdokonalit a cenu snížit. Vůz chce totiž prodávat za velice dostupnou cenu a dosáhnout masového prodeje.

V případě první verze pohonu, tedy kombinace elektromotoru a spalovacího motoru, bude možnost optimalizovat palivo pro motor v závislosti na trhu. Pro Jižní Ameriku se počítá s možností spalovat ethanol, v Evropě GM vsadí zřejmě na naftu.

GM chce prodávat vůz po celém světě, nechce ho přizpůsobovat pouze pro hlavní trhy v USA či v Evropě. Budoucí rival Toyoty Prius by se měl podle prvních prognóz dostat na trh v roce 2010.

Kamil Kýr
Diskuze (13)
Avatar - Dylan McKay
13. 5. 2007 12:05
Re: Proč rival Toyoty Prius....
Do 2010 bude i Prius jiný, a tohle už zastaralý, je to ještě dlouhá doba, a za ni se ještě všechno mockrát umění...