Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hyundai vyvíjí konkurenta pro trojkové BMW

Aleš Dragoun
Diskuze (128)
Jihokorejské automobilce Hyundai rostou křídla, ve velmi blízké budoucnosti se hodlá postavit samotnému Mnichovu.

Vozy Hyundai ještě v devadesátých letech v Evropě vyvolávaly spíše úsměv na tváři. Nemohly se měřit s konkurencí ani designem, ani jízdními vlastnostmi. Obzvláště modernizace jednotlivých řad se nedařily. Jediné, co fungovalo, byla mechanika vzešlá z japonských licencí. Málokterá automobilka však za posledních patnáct let udělala takový mohutný skok. Hodnocení vnějšího designu současných modelů ponechme na každém jednotlivci, ovšem Hyundai dělá v posilování image maximum. A bude ještě lépe.

V Jižní Koreji se totiž chystá nový sedan střední třídy. Možná kdekdo namítne, že v současné nabídce značky jsou už řady Sonata a i40, ale tahle novinka bude mít zadní pohon a o dost sportovnější nádech! Postaví se tak hlavně proti BMW řady 3. Silná slova? No, uvidíme... Bude určitě větší než bavorák, tvary vycházejí z konceptu HCD-14 Genesis z letošní detroitské NAIAS. Ten postrádal klasickou stupňovitou záď, jednalo se spíše o fastback, víko zavazadelníku se přesto otevíralo klasicky a nikoli se sklem jako u hatch-, respektive liftbacků. Vynikal nejen dosti agresivními tvary, ale hlavně krátkými převisy karoserie, zejména tím předním.

Co uvidíme pod kapotou, je zatím nejasné. Automotive News Europe spekulují, že se uvnitř určitě objeví turbodmychadlem přeplňovaný čtyřválec 2,0 l z kupé Genesis. Špičku má tvořit vidlicový šestiválec 3,3 l pro změnu ze sedanu vyšší střední třídy Grandeur/Azera série HG, který v Evropě v aktuální podobě neznáme. Dvoulitr v kupátku by mohl mít zhruba 204 kW (277 k) a 373 N.m, V6 pak 218 kW (296 k) a 345 N.m.

Výsledek projektu s kódovým, označením RK se představí nejdříve za tři roky, v sezóně 2016. Výše zmíněná čísla odpovídají současným americkým specifikacím Genesisu Coupé a Azery, takže se pochopitelně mohou během doby ještě změnit, nejlépe směrem vzhůru.

Aleš Dragoun
Diskuze (128)
19. 8. 2013 09:18
Re: Hyundai konkurencia
Není až tak úplně pravda. Takový Citröen dělá i lowendovou 301, i relativně stylovou řadu DS. Neříkám, že je to tak správně nebo špatně, ale jen, že by Hyundai nebyl první, kdo tuhle cestu zkouší.
19. 8. 2013 09:12
Re: Vsetko je relativne
Zdá se, že slovo "nové" přece jenom chápu trochu jinak.
Kdyby tam bixenony měli, také by tím nepřinesli nic nového.
Jiné automobilky je už mají, takže taky nic...
14. 8. 2013 22:45
Emocie
To je pravda vo velkej miere je to vsetko len spotrebny tovar a chvalabohu dnes uz nemusime do Tuzexov a vyberat z 5 druhov aut. samozrejme potom tam mozu byt zapletene aj emocie a chut pomachrovat pred okolim ze aky velky bohac som ked teraz jazdim na novej A8 atd. To je normalna ludska povaha a preto su potom aj prispevky plne emocii a kazdy si zubami nechtami brani ten svoj plechacik a kazde zle slovo na jeho najlepsie auticko berie s urazkou az do kosti...Dnes vsetky nove auta vydrzia bez poruch dobu leasingu to je 3 alebo 4 roky ak nahodou nieco odite je to v zaruke, potom je to uz jedno nech to spravuje Franta alebo kto chce. Z minulosti sa zit neda staci sa pozriet na niekedy najvacsieho vyrobcu mobilov Nokiu. Ked som mal svoju prvu Nokiu tak som ani nesnival ze Samsung a I Phone ju takto vycvicia...To iste sa deje s autami len trosku pomalsie. Smiat sa dnes z Korejskych aut moze dnes len velky hlupak ... :-!
14. 8. 2013 07:46
Re: Vsetko je relativne
Auto tě může srazit,porazit na silnici,ale jak tě může kterékoliv auto samo o sobě urážet?
Zastarávání.Co je hezké ,moderní,tak se samozřejmě časem nezošklivý,pouze zevšední,stejně tak jako se z moderních věcí stává samozřejmost.Naproti tomu stará věc nikdy už více nezestárne.Ošklivá,už více ošklivá nebude.
Octávia (Rapid) zamrzli desingem někde na přelomu 80-90 let.Takže už více zestárnout nemohou.A jsou lidé,kteří toto vyžadují.Ptoti vkusu nemůže nikdo nic namítat.Moje máma,ktreré je pře 70 let také odmítá třeba novou kuchyň a chce tam mít to své staré vybavení.Nechce změnu,zřejmě i k lepšímu,ale stačí jí to,tak proč ne?
14. 8. 2013 05:53
Re: hYundai
Ty jsi vážně ultra ubožák :-)