Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jaguar F-Pace: Co přinese britské sportovní SUV?

Michal Fokt
Diskuze (12)
Sportovně laděný crossover značky Jaguar se začne prodávat příští rok. Jaké bude mít motory, proč se vlastně jmenuje F-Pace a další zajímavosti o chystané novince.

Jaguar zatím ze svého prvního SUV v historii představil pouze jméno F-Pace, nepočítáme-li tedy koncept C-X17, z něhož bude produkční model vycházet, britský Autocar ale už sesumíroval dostupné informace a spekulace, pojďme se na ně tedy podívat.

Kudy manažeři Velké kočky chodí, tudy zdůrazňují, že F-Pace bude "performance crossover", nikoli klasické SUV a bude tedy cílit na vozy, jako je BMW X4 nebo Porsche Macan, čemuž odpovídají i rozměry původního konceptu: délka 4718mm, šířka 1959 mm, výška 1649 mm a rozvor 2905 mm, které jsou (s výjimkou výšky) jen mírně větší, než u zmíněných rivalů. Jádro nabídky budou dvořit přeplňované dvoulitrové benzinové a naftové motory z řady Ingenium, přičemž výkonným topmodelem se stane na nějaký čas verze s kompresorovým V6 3.0. Později by pak mohl dorazit též kompresorový V8 pro verzi F-Pace R. Pohánět budou všechna čtyři kola prostřednictvím "jaguářího" systému All-Surface Progress Control.

Jaguar F-Pace bude postaven, stejně jako nový sedan XE na nové hliníkové platformě iq[AL] s dvojitými lichoběžníky vpředu a víceprvkem vzadu, která zajistí prvotřídní jízdní vlastnosti a ovladatelnost, stejně jako dané kategorii odpovídající kvalitu jízdy, což bude korespondovat s atraktivním designem crossoveru, jenž by měl konkurenci zahanbit nejen svým chováním na silnici, ale také úrovní luxusu v interiéru. Ten má oproti rivalům vynikat též prostorností.

Aby bylo hned jasné, kam vůz patří zvolil top management JLR jméno F-Pace, které má jasně odkazovat na sportovnost modelu. Manažeři nicméně připouští, že ve hře byly i jiné názvy, od poněkud problematického X-Type, přes kupříkladu XQ, označení F-Pace pak vyšlo vítězně z "osmijmenného" finále.

Jak již bylo řečeno, prodej vozu začne prodávat v roce 2016, jestli se světová premiéra odbude ještě letos nebo budeme muset ještě rok vydržet, není v tuto chvíli zcela jasné, každopádně však počítejte se základní cenou někde kolem 30 tisíc liber. Co to bude znamenat v eurech, popřípadě v korunách, to ukáže až aktuální směnný kurz, který teď zažívá dost bouřlivé období, vodítkem nám ovšem v každém případě mohou být ceny u německé konkurence.

Michal Fokt
Diskuze (12)
Avatar - Dinar
28. 1. 2015 10:41
Re: kopie
Myslíš tu modrou? Protože jinak je tohle podobné XC90ce jako vejce kostce.
Avatar - Pekelná Micinka
27. 1. 2015 18:35
Re: kopie
Právě ty myslím přinesly problém, když se snažili ten tvar svítícího prvku dát i do XE a zachovat funkční víko kufru.
Avatar - Pekelná Micinka
27. 1. 2015 18:29
Co přinese?
Blbý jméno a dobrý auto, doufejme. Lepší než naopak. ;-)
27. 1. 2015 13:10
Re: kopie
Tak nějak, jen je škoda, že se prvky z F-T nepromítly i do XE. Ta zadní světla by mu slušela.
27. 1. 2015 12:58
Re: kopie
Mně to přijde nejvíc podobný nafouknutýmu Sportbrake XF. Prostě designový jazyk současného Jaguaru zachován.