Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jaguar Land Rover otevřel novou motorárnu, stavět bude motory Ingenium

David Bureš
Diskuze (1)
Plán na výstavbu nové motorárny oznámila britská automobilka v září 2011. Po zhruba třech letech je továrna hotova.

Britský výrobce Jaguar Land Rover tento týden oficiálně otevřel nově budovanou motorárnu nedaleko anglického města Wolverhampton. Továrna bude kompletovat agregáty nové rodiny Ingenium.

Sériová výroba se ve Wolverhamptonu rozjede na začátku příštího roku. Prvním produktem bude dvoulitrový turbodiesel, který se poprvé objeví v novém luxusním sedanu střední třídy Jaguar XE.

Novou generací motorů se Jaguar Land Rover zbavuje své závislosti na Fordu, který automobilku vlastnil do roku 2008. Stávající agregáty jsou totiž vyráběny v továrnách Fordu – dieselové v Dagenhamu a benzinové ve vlastním závodě v rámci areálu Ford Bridgend Engine Plant. Zážehové agregáty jsou sice vlastní konstrukce britského výrobce, turbodiesely ale vycházejí z jednotek, které vyvinul Ford ve spolupráci s koncernem PSA Peugeot Citroën.

Do výstavby nového výrobního centra Jaguar Land Rover investoval na 500 milionů liber (v přepočtu asi 17,5 miliardy korun). Jeho součástí bude vedle výrobních a montážních hal také testovací středisko motorů. Nová továrna rozkládající se na 100.000 m2 umožnila vznik 1.400 nových pracovních míst.

Motory Ingenium nabídnou vysokou flexibilitu výroby. Každý válec motorů má objem 0,5 litru a agregáty se tak dají modulárně stavět. Toto řešení umožní snadno vyvinout nové varianty s menším či větším zdvihovým objemem. Důraz při vývoji byl dán na nízké emise jednotek, stejně tak na jejich nízkou hmotnost.

David Bureš
Diskuze (1)
Avatar - 3_diamanty
31. 10. 2014 16:04
parada
jaguaru fandim, len tak dalej :yes: