Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jaguar přestane používat oválnou masku chladiče

Michal Fokt
Diskuze (9)
Šéfdesignér Jaguaru prozradil, že současné modely XK jsou poslední, které budou používat pro značku desítky let typickou oválnou masku chladiče.

Umíte si představit, že by z vozů BMW zmizely charakteristické ledvinky? Nebo že by Rolls-Royce zavrhnul svůj koncept přídě ve stylu antického chrámu? Asi těžko, co říkáte? A teď si představte, že se Jaguar rozhodl dát sbohem své markantě v podobě oválné masky chladiče, kterou používal desítky let.

Šéfdesignér Ian Callum prozradil, že oválná maska chladiče u Velké kočky skončí společně s aktuální generací modelu XK a nahradí ji napříč celou modelovou řadou od původního oválu odvozený lichoběžník se zaoblenými hranami, jaký v současnosti používají obě karosářské varianty Jaguaru F-Type.

Toto řešení působí podle Calluma mnohem dravěji, lépe se s ním bude v rámci designu dalších modelů pracovat a současné má charakterizovat změny, kterými automobilka už několik let prochází. Potvrdil také dřívější informace, že po příchodu modelu F-Type se radikálně změní směřování řady XK, která v současnosti nebyla ani příliš sportovní, ani příliš luxusní a stane se z něj vysloveně prestižní model na úrovni kupříkladu chystaného Mercedesu S-Class Coupé.

Michal Fokt
Diskuze (9)
Avatar - Ivorry
9. 12. 2013 18:42
Re: Desítky let typickou...??
Ono, v tomhle podání je to nakonec přeci jen jistá škoda. Je to očividně jistá charakteristika sportovních modelů značky a co si budeme povídat, kvalita a vzhled sportovních modelů jistým způsobem říkají, jak dobrá značka je.

Na druhou stranu, očividně se jim z oválné masky nepodařilo vytvořit za desítky let tak charakteristický prvek jako jsou u BMW ledvinky nebo u škodovky přední grill (ta zvládla vytvořit charakteristický a jasně identifikovatelný prvek Škody za cca 17 let, jestli počítám správně).

Již F-Type nemá oválnou masku a zle to rozhodně nevypadá, právě naopak, takže především, ať vypadá nové XK dobře bez ohledu na to, jakou má masku ;-)
Avatar - Pekelná Micinka
9. 12. 2013 16:05
Re: Desítky let typickou...??
Tak to zbytečně hrotíš. Ano, oválná maska není typická pro značku, ale sportovní Jagy jí opravdu používají s přestávkou již desítky let.

D-Type / XKSS
E-Type
XJ220 (ve variaci)
XK8
XK

Nezmiňuji záměrně prototypy/koncepty.
Avatar - Pekelná Micinka
9. 12. 2013 16:00
Ovály bez Iana
Ne, že bych měl nějaký výrazný problém s úpravou masky u F-Type a C-X75, ale na nové XK jsem zvědavý.
Avatar - T613
9. 12. 2013 12:52
Re: Desítky let typickou...??
Fokt má samé perly, tzv.foktoviny
Avatar - Ivorry
9. 12. 2013 12:39
Re: Desítky let typickou...??
Musím jen souhlasit se vším, co již padlo. Nejdříve jsem se také polekal, co hodlají s designem Jaguaru provést, ale nakonec se žádné drama nekoná :yes:

Vždyť Jaguar již dávno upravuje přední masku podle potřeb jednotlivých modelů z jeho nabídky. A podle mě je to jen dobře. Základ je vždy shodný a konečné řešení nevypadá na každém modelu stejně. Člověk pak aspoň dokáže jednotlivé vozy z modelové nabídky rozeznat, jelikož nejsou z přední části jak přes kopírák.

Teď již jen očekávám dramatický článek o tom, že BMW hodlá radikálně upravit své slavné ledvinky, abychom se nakonec dozvěděli, že je opět jen zvětší >:-[]