Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jeep rozšíří svou nabídku o pick-up

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Jeep již nějakou dobu zvažuje uvedení pick-upu na základech Wrangleru a nyní došlo k zásadnímu zlomu, když Sergio Marchionne potvrdil jeho výrobu.

Autosalon v Detroitu se stal místem, kde Sergio Marchionne, generální ředitel koncernu Fiat Chrysler Automotive, uvedl že se dočkáme sériového pick-upu s technikou Jeepu Wrangler. Následně jeho slova v rozhovoru pro The Detroit News potvrdil i Mike Manley, generální ředitel značky Jeep.

Zcela nový pick-up značky Jeep má být postaven na základech nové generace Wrangleru a jeho představení se očekává koncem roku 2017. Nový Wrangler i odvozeného pick-upu pak bude probíhat v Toledu ve Státě Ohio.

K technice a designu se ani jeden z výše zmíněných pánů prozatím nevyjádřil, ale podle starších neoficiálních informací máme očekávat klasický žebřinový rám i pevné nápravy, zatímco karoserie má kombinovat ocelovou konstrukci s kapotou motoru a dveřmi z hliníkové slitiny.

K pohonu nového pick-upu s největší pravděpodobností poslouží přepracovaný šestiválec Pentastar ve spojení s osmistupňovou automatickou převodovkou. Vyloučeno není ani uvedení verze se vznětovým motorem.

Díky své velikosti a zaměření nemá být pick-up Jeepu přímou konkurencí pro Ram Trucks a jeho modelovou řadu 1500, ale naopak vyplnit prostor po již nenabízeném pick-up Dodge Dakota a do jisté míry se postavit proti Chevroletu Colorado a GMC Canyon.

Posledním skutečným pick-upem v nabídce značky Jeep byl model Comanche nabízený v letech 1985 až 1992, který sdílel techniku i karoserii prakticky až po B-sloupky s tehdejším Cherokee generace XJ.

Za koncem tohoto modelu bez nástupce stojí skutečnost, že Jeep ve druhé polovině osmdesátých let spolu se svým mateřským AMC zamířil pod křídla Chrysleru. Tomu patřil i Dodge, který měl na tehdejším severoamerickém trhu s pick-upy stabilní pozici a Comanche byl konkurencí pro model Dakota. Ten byl ve své první generaci nabízen v letech 1987 až 1996 a dočkal se ještě dvou dalších generací, než v roce 2011 opustil nabídku své značky.

Jeep se sice myšlenek na vlastní pick-up nikdy nevzdal, což nejlépe dokumentují koncepty, z nichž k těm nejznámějším a nejmladším patří Gladiator z roku 2005, dvojice J-12 a Mighty FC z roku 2012 a rovněž paket JK-8, který je nabízen od roku 2011 divizí Mopar a umožňuje přestavbu Wrangleru Unlimited na dvoumístný pick-up s krátkou korbou.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Avatar - Barrichello
13. 1. 2016 13:05
Re: PICK-UP
Tak individuální úpravy na pickup už některé firmy dělaly dávno z Wranglera. A Chrysleru chybí malý pickup po vyřazení Dakoty, takže celkem logické. A spoždění je u FCA běžná věc >:D
Avatar - Individualita
13. 1. 2016 11:09
PICK-UP
Tohle bych čekal už dávno. Ještě delší verzi a o nějaké prodeje navíc je postaráno :yes: