Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Svezli jsme se s Fordem Shelby GT350R Mustang: Zkrotili jsme ho?

Jiří Baborský
Diskuze (25)
V belgickém testovacím centru Fordu se zjevil masakrální Shelby GT350R Mustang, který se v Evropě ofi ciálně neprodává. Toho jsme prostě museli osedlat a zkrotit.

Vezměte divokého koně a zkřižte jej s kobrou. Nesmysl? Nemyslíme. Ford si takto hraje s přírodou od roku 1965 a řidiči jsou nadšeni. S jedním takovým hybridem jsme si užili báječné odpoledne na testovacím polygonu Fordu v belgickém Lommelu. Onen kříženec se jmenuje Ford Shelby GT350R Mustang a znalci už tuší…

Zaběhnutý kůň

Úpravy Carrolla Shelbyho pečetěné logem s kobrou vždy dělaly z mustangů výjimečná sportovní monstra. Geniální Texasan už není mezi námi, jeho odkaz i firma ale žijí dál. Shelby GT350 a ještě vymazlenější GT350R jsou dnes oficiálními produkty Fordu, coby limitovaná edice se ovšem nabízejí jen v zámoří.

Důvod, proč se jeden exemplář nejsvalnatějšího mustangu zatoulal do evropského vývojového centra, se nám zjistit nepodařilo. Ale je tady, my máme klíček a polygon k dispozici.

Hrátky s jedem

Žlutý koňohad vystrkuje nos z garáže a nám nikdy nepřipadalo úvodní školení tak dlouhé. Chceme jezdit, teď hned! Konečně jsme dostali svolení a už se seznamujeme. Je nádherný. Rozhodně nejhezčí za dlouhé roky. Američané mají občas tendenci přehánět a speciální modely až kýčovitě zdobit, ale designéři Fordu se udrželi na uzdě. Širší blatníky, jiný čumák, decentní spoilery, vše má své opodstatnění, nic tu není jen tak pro efekt. Nádherná čistá práce.

Z interiéru vykuchali zbytečná zadní sedadla a nechali jen dva parádní kousky od Recara. Úžasně pohodlné a současně pevně svírající. Tlustý volant

z alcantary a klasická řadicí páka – co víc si mohou naše ruce přát?

Není čas ztrácet čas, ale po stisku startovacího tlačítka musíme na chvíli zavřít oči a zasnít se. Rachot vidlicového osmiválce ukládáme hluboko do mozku a budeme si ho v duchu pouštět, až nám bude ouvej. Už aby někdo našel způsob, jak do časopisu nahrát zvuk. O tenhle zážitek bychom se moc rádi podělili.

Vzájemně se s shelby zahříváme a oťukáváme. Je to kus auta, přesto se řídí tak lehce. Proti standardnímu mustangu bylo prakticky vše změněno. Podvozkové komponenty jsou lehčí a tužší, stejně tak kola – poprvé u produkčního auta karbonová.

Motor je převrtaný z pěti litrů na 5,2 l a s výkonem 526 koní jde o nejsilnější atmosférický motor v historii silničních fordů. S maximem v 8250 ot./min je to také nejtočivější V8, jaké kdy v Detroitu postavili. Rozmotává se radostněji než standardní strojovna a tlačí nás do sedla i v momentě, kdy už obyčejné GT vadne.

Na výjezdu ze zatáčky se musíme mít hodně na pozoru. Hranice mezi stavy „drží“ a „točí se v hodinách“ je tenká už u sériového modelu, natož zde u mnohem ostřejšího auta, lehce unavených polozávodních pneumatik a deštěm smočeného asfaltu. Shelby dostal samosvorný diferenciál Torsen, přesto udržet dlouhý táhlý drift bez závěrečného přetočení vyžaduje hodně cviku a citlivé zacházení, což svorně potvrzují všichni přítomní instruktoři.

Je to zkrátka jedovatý had.

Na složitém technickém okruhu máme možnost zažít shelby v mnoha extrémních situacích včetně dlážděné cesty nebo soustavy táhlých vln s vloženou zatáčkou a musíme říct, že podvozek odvádí skvělou práci. Poprvé vsadil Ford na magnetoreologické tlumiče umožňující plynulou změnu tuhosti pomocí elektrického proudu procházejícího tlumicí kapalinou. Vždyť jsme říkali hned, že tohle je úplně jiný mustang.

Dejte nám ho!

Jestli se začne Ford Shelby GT350R Mustang oficiálně nabízet v Evropě, nevíme. Po svezení s ním ale víme, že si to hodně přejeme. A když si člověk něco opravdu přeje…

vybrané technické údajeSHELBY GT350R MUSTANG 5.0 GT
Motor 5.2 V8 5.0 V8
Vykon (kW při ot./min) 387/7500 310/6500
Toč. moment (N.m při ot./min) 582/4750 530/4250
Spotřeba (l/100 km) 17,7 13,5
Pohotovostni hmotnost (kg) 1658 1645

Kdo byl Caroll Shelby (1923-2012)

Texaský závodník (mimo jiné vítěz 24h Le Mans 1959 na Astonu Martin DBR1), designér a konstruktér, který stál u zrodu roadsteru Shelby-Ford AC Cobra. Rozzlobený had se stal firemním logem a ozdobil řadu dalších projektů včetně vysokovýkonných verzí Fordu Mustang: legendárních Shelby GT350 a Shelby GT500.

Jiří Baborský
Diskuze (25)
28. 5. 2018 17:31
Nice Car
Nice Car, load more... [link][odkaz]
Avatar - Blackblade
31. 8. 2017 13:11
Ford Mustang GT 5.0 V8
Ford Mustang GT 5.0 V8 na víkend zdarma. Už jen do dnešní půlnoci! Tak neváhejte: [odkaz]
21. 8. 2017 11:40
Re: kde
Dobře ty.
Avatar - CHerokee
21. 8. 2017 11:24
Re: kde
Mě by zajímalo, odkud to autor vyčetl, včetně té spotřeby (ne, že by o ní šlo), v Kanadě uvádějí 14,5 litru. Ony se v Evropě liší i ty výkony, vše je měřeno v Americe na 93 oktanovém benzínu.

Já jsme našel 1706...čili o 20 kg lehčí než manuál GT V8...v případě okruhové R verze (v textu) 1655 kg.

Před dvěma lety na auto.cz psali, že R je o 59 kg lehčí než klasické GT

[odkaz]
21. 8. 2017 09:46
Re: Ha..
JEeho problémom je, že všetci si tú škodovku buď kúpili, alebo ju nafasovali. A na neho nevystalo, tak tu produkuje svoje múdrosti ako papagáj :-!