Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Crash test na vlastní kůži: Nová Kia Cee’d má za sebou první nehodu! (foto + video)

Diskuze (501)
Naše krátká testovací jízda skončila zničením nového Cee’du. Ještě předtím, než se novinka od Kia začala vůbec prodávat.

Osud prvního nového Cee’du na českých silnicích potkala hned na začátku doslova velká rána. S pouhými 110 km na počítadle mu zkřížilo cestu BMW X5.

A tak jsem si nejspíš připsal tu pochybnou čest, že jsem jako první na světě naboural novou Kiu Cee’d. I když nezaviněně. K nehodě došlo ještě před světovou premiérou novinky. Při krátké testovací jízdě, která měla být výjimečná jen tím, že jsme se k ní dostali exklusivně pod embargem.

Tento článek tedy nepřímo navazuje na reportáž z roku 2004, kdy redaktor Auto.cz zažil na místě spolujezdce nehodu s Fordem Fusion.

Sídlo Kia v Čestlicích, přebírám prototyp nové Kia Cee’d s motorem 1,6 GDI. V plánu je focení a krátká 30minutová projížďka. Nejprve vyrážím, jak se později ukazuje velmi prozřetelně, nafotit auto pro galerii ke článku první jízdní dojmy.

Kia Cee’d 1,6 GDI: Poprvé za volantem nové generace Cee’du!

Cesta končí neplánovaně po pár kilometrech na okraji Prahy. Nezáludná křižovatka se stala Cee’du osudnou, naštěstí bez následků na zdraví.

Jedu po hlavní silnici a chci jet rovně, v protisměru se objevuje BMW X5. Až krátce před střetem si všímám, že vybočuje z přímého směru. „Chce odbočit a projet to přede mnou,“ stihne mi problesknout hlavou. Díky reflexům si uvědomuji, že je srážka nevyhnutelná.

Mimoděk se zapírám rukama o volant, možná i zvládám dotknout se pravou nohou brzdy, ale nevsadil bych si na to. Přece jen reakční doba se u nečekaných událostí měří na dlouhé desetiny sekundy.

Přichází nevyhnutelné: rána. Naštěstí z pohledu bezpečí obou posádek velmi příhodná. BMW trefuje pravým předním rohem střed Kie. Náraz přetáčí Cee’d dobře o 70 stupňů od původního směru. Následuje ticho. Motor zhasnul, airbagy nevybouchly. Zjišťuji, že mě nic nebolí, jen na hlavě chybí brýle. Hledám je na palubní desce, pod nohama, u spolujezdce. Nakonec jsou mezi volantem a přístrojovým štítem – tak přímý byl náraz.

Vystupuji z auta, paní z BMW také. Navzájem se ujišťujeme, jestli jsem já, ona i její dítě v pořádku. Zdá se, že ano. Obhlížím auta a situaci okolo, volám na policii a pro odtah do Kie.

Cee’d má úplně rozbitý předek. Nárazník, světla, chladič, kapotu a kdo ví, co ještě pod změtí zmačkaných držáků, hadic, trubek a plastů. X5 při bližším pohledu vypadá také beznadějně. Škoda na světle, nárazníku a blatníku nevypadá zle. Odpálené airbagy, nejspíše vylomené kolo a prasklé čelní sklo, vinou odpálení airbagu, ale vystavují tříleté BMW hrozbě velmi drahé opravy nebo i totální škody.

Ženeva živě: Kia Cee‘d – První dojmy, rozměry, motory, technika

Do 40 minut od nehody na místo přijíždí policejní Transporter. V mezičase mě velmi překvapila ochota projíždějících řidičů MHD. I když mají průjezd těsný, do jednoho při zpomalení otevírají okno kabiny a – ptají se, jestli jsme všichni v pořádku a jestli nepotřebujeme pomoc. U žádného jsem nezpozoroval ani nejmenší náznak podrážděnosti kvůli komplikaci na cestě!

Na vlastní kůži se také přesvědčuji, že nehodová služba umí být na místě dřív než policie. Nejprve přijíždí žlutá Fabie, poté i konkurence. Pomoc s díky odmítáme – policie je již přivolaná, stejně jako odtah pro obě auta. Přesto první asistent zůstává až do příjezdu policistů.

O zavinění není sporu, i tak vyšetření nehody trvá víc než hodinu – papírování nelze urychlit. Výsledkem je pokuta 2.500,- Kč, čtyři odebrané body a dvě zničená auta. Dle policejního sazebníku je orientační škoda na Cee’du 100 tisíc, na X5 70 tisíc korun. Realita bude zřejmě větší, u BMW nejspíš násobně.

Po dvou hodinách od nehody je Kia vytažena na odtahovku a celá anabáze končí.

Diskuze (501)
16. 3. 2012 09:03
Na srajdu
Teda ta kia je pěkně na srajdu
15. 3. 2012 22:59
500
Dosáhli jsme 500. příspěvku! :yes:
Avatar - twistedTSD
15. 3. 2012 22:38
Re: Na náhradní díly
Které auto by při stovce do zdi vypadalo dobře? :no:
15. 3. 2012 21:57
X5
Jestli to tu bylo omlouvam se, ale neda mi to v x5/6 litaj airbagy pomerne rychle nebot maji cidla airbagu na drzacich svetel ( proto leteli v bmw), Bmw neni nijak dramaticka poskozeno, byt si autor myslel, ze Airbag spolujezdne ktery rozbil celni sklo znaci hnutou karu. Naraz do BMW sel do mekyho proste jenom do plastu, jedina rozbita kovova vec je vyztuha narazniku zbytek pobralo kolo. Oprava max.400 v bmw.
Avatar - Vrrrr
15. 3. 2012 09:24
Re: ja ho mam na hate liste
GTI sem tam si rad kuknem tvoje ody na VW, ale chcelo by to trocha respektu a kludu. Svet nie je iba koncern, ja KIU nemam rad, ale nesudim len tak a hlavne .... neurazam. Ked uz sa bavime o autach, konkretne X5 bola pre mna dost sklamanim a aj preto cakam na ML (v maji-juni ti sem hodim report na moje auto), ale netvrdim predsa, ze X5 je srot. Iba je to moc sportovo zalozene SUV. Ja nechcem od SUV, aby jazdilo jak Porsche... preto to sklamanie z mojej strany. Interier ani nehovorim... Na druhej strane dizajn z vonku je podla mna neporovnatelne krajsi ako nove ML, ale ja sedim vo vnutri, z vonku si ho mozes hodnotit a kukat ty a podobny ëxperti" na vsetky vozy. Tentokrat Magistr - GTI 1:0. Prst hore za prirovnania, tie mas vecsinou fakt top, spickove :yes: