Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia Forte Koup: 150 kW ve správné karoserii

Jakub Kraus
Diskuze (18)
Kia představila na newyorském autosalonu kupé verzi poevropštěné modelové řady Forte. Do Evropy se ale nepodívá.

Všechny velké automobilové koncerny vyrábějí některé modelové řady pro prodeje po celém světě. VW má Golf, Ford Focus, Kia Forte… Skoro. Forte je sice celosvětový vůz a aktuální proměna ho přiblížila vkusu evropského zákazníka, ale starému kontinentu bude muset i dále stačit Cee’d. A to je škoda, minimálně po designové stránce, jelikož toto kupé se dost povedlo. Tak aspoň několik informací, jak se mají ve světě.

Koup bude k dispozici se dvěma pohonnými jednotkami 2,0 GDI a 1,6 GDI turbo. První má parametry 129 kW při 6500 ot/min a 209 N.m při 4700 ot/min. a je spřažen pouze se šestistupňovou automatickou převodovkou. Druhá volba, tedy 1,6 GDI turbo, dosahuje maximálního výkonu 150 kW při 6000 ot/min a točivého momentu 264 N.m v rozmezí 1750-4500 ot/min. K tomuto motoru je možné si vybrat mimo šestistupňového automatu i šestistupňový manuál.

Zajímavé je zveřejnění informací o testování motorů. Ač to jistě dělají všechny automobilky, tak Kia tvrdí, že test výdrže obsahuje 300 hodin kontinuální „jízdy“ na hranici červeného pole otáček pod plným zatížením a následně ještě 20 hodin na otáčkách o 10% vyšších.

Sportovní vůz ale nedělá jen motor, a tak má Koup přitvrzený podvozek, i když jen jednoduchý - McPhersony vpředu a torzní příčku vzadu. Dvoulitry jezdí na kolech 205/55 R16 a turbo má ve standardu 225/40 R18. V základní výbavě lze dále nalézt kůží potažený volant, couvací kameru, rádio s Bluetooth, k čemuž jedna šestka přidává bodykit, větší brzdy vpředu, dvojitou koncovku výfuku a LEDková zadní světla. Za příplatek je možné dokoupit například střešní okno, kožené sedadla nebo vyhřívaný volant.

Ceny budou zveřejněny těsně před zahájením prodeje, který je plánován na podzim tohoto roku.

Jakub Kraus
Diskuze (18)
Avatar - Wačice
28. 3. 2013 20:26
Rapid?
Tak takhle měl vypadat nový Rapid od Škodovky. Byl bych na Škodu hrdý, že si váží jména, které je symbolem pro dvoudveřové kupé.

Mimochodem předchozí generace Forte Koup se mi líbí o něco víc.

A jestli mi tahle nová kia připomíná nějaké auto? Zezadu asi trochu nový MB CLA. Ten má hustě korejský tvary :-)
Avatar - 3_diamanty
27. 3. 2013 22:27
Re: Inovovana optima a novy soul
aj mne sa paci... ;-) :yes: , ten interier tak tam je posun akoby o 4 generacie oproti predchodcovi... neuveritelna zmena

dalsie spickove auto od kie :yes: ... a myslim ze tento soul by mohol uz aj v europe co to predat... vyzera fakt dobre :yes:

kia :yes:
Avatar - salamoon
27. 3. 2013 22:14
Re: Inovovana optima a novy soul
SOUL je paradny!
paci sa mi posun ako exterieru tak aj interieru.paradne mestske vozitko....a prinasa do svojej triedy opat spickovu vybavu(rovnako ako carens).

videjko [odkaz]
Avatar - PeterLuk
27. 3. 2013 21:24
Re: Inovovana optima a novy soul
:yes: :yes:
Avatar - 3_diamanty
27. 3. 2013 21:15
Re: Inovovana optima a novy soul
tiez som cakal vacsie zmeny suhlas.... ale ono uz podla poslednych spy photo som tusil ze k nejakym radikalnym zmenam nedojde ale mozno je to aj dobre... v USA je soul velmi uspesne a nejake velke zmeny akoze smerom k europe by mozno viac uskodili ako pomohli..... ale nevyzera zle... mne sa soul pozdava a zvlast v tej zltej farbe.... v cervenej s bielym pasom to az take extra nie je...., interier mi pripomina nissan juke... , v eu to urcite bude s 1,6tkou GDi a zrejme neajkym CRDi este... ... v usa budu mat 1,6 a 2.0 GDi