Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia odhaluje crossover Stonic líbivou studií. Co bylo inspirací pro název?

Stanislav Kolman
Diskuze (4)
Trh kompaktních crossoverů se brzy rozroste o dva nové přírůstky. Po Hyundai chystá novinku pro tento segment také sesterská Kia.

Jihokorejská automobilka vůbec poprvé oficiálně potvrdila, že nový crossover segmentu B ponese jméno Stonic. Sesterský model chystaného Hyundai Kona bude soupeřit s Nissanem Juke či Renaultem Captur, nejlépe prodávaným crossoverem v Evropě.

Jak vlastně název pro novinku vznikl? Stonic je kombinací slov Speedy a Tonic s odkazem na první a poslední notu hudební stupnice. Kia chce tímto zákazníkům naznačit, že připravuje agilní vůz, jenž na trh kompaktních SUV přinese něco zcela nového.

Kromě jména Kia představila také trio nákresů, díky kterým máme představu o tom, jak bude novinka vypadat. Ze snímků je patrné, že Stonic přijme konvenčnější vzezření. Předpokládáme, že sériově vyráběné kusy se oproti návrhu budou v mnohém lišit. Jistě nedostane tak velká kola, stejně tak se nepočítá s uschovanými klikami dveří či robustními výfuky.

Kia se netají tím, že některá řešení exteriéru zdědí Stonic po větších modelech Sportage a Sorento. Jeden ze zveřejněných snímků nás nechává nahlédnout také dovnitř. Uspořádáním interiéru se zase tvůrci nechali inspirovat městským Riem. Všimnout si můžeme většího dotykového displeje infotainmentu, jenž se obejde bez fyzických tlačítek.

Paleta pohonných jednotek zůstává tajemstvím. Očekává se nasazení litrového přeplňovaného tříválce z Ria a dost možná i 1,4litrová zážehová jednotka z Hyundai i30. Žádná zmínka nepadla ani o tom, jestli bude Stonic nabízen s pohonem všech kol, nebo půjde výhradně o předokolku.

Výrobce dodává, že v nabídce automobilky půjde o auto s nejširšími možnostmi zákaznických modifikací. K prvním majitelům vozy dorazí v druhé polovině roku 2017, Kia ukáže Stonic světu nejspíše na frankfurtském autosalonu v září. To premiéra sesterského Hyundai Kona už je za rohem, oficiálně se představí příští úterý.

Stanislav Kolman
Diskuze (4)
Avatar - 3_diamanty
7. 6. 2017 14:28
Re: Raději méně...
europan ale uz asi skor nieco futuristickejsie a la C-HR ako nejake za mna kusok kostrbate KX3... ako mne sa paci ale vies jak to dnes v eu chodi... niektore kusky uz tu proste nemame... a to aj niektore hodne sikovne zaujimave a jednoduche ... napriek tomu radsej nahaname zlozitost a patvary a akesi amorfne podivnosti .. asi som divny ale cim dalej tym mam viac sympatii k jednoduchsim vozom a la stepway ako k nejakemu C-HR alebo cactusu ... ktore uz ozaj az moc afektovane a nasilu posobia a skor gycovo ako elegantne a za par rokov stejne zalahnu tieto futuristicke patvary popolom ( co pri nestarnucom a jednoduchom stepway nehrozi .. naopak.. stepway este raz bude legendarny kusok ) ...

uvidime aky bude stonic... meno ma moc pekne ( za mna krajsie ako kona ) tak aspon toto je uz prva pozitivna sprava ;-) .. len dufam ze nebude az moc "fjučr" ale ostane tvarmi pri zemi.. nieco na styl nira tu uplne staci .. proste pekne maska.. jednoduche svetla... :yes:
Avatar - twistedTSD
7. 6. 2017 13:55
Re: Displej
Aspoň klima je odděleně.
7. 6. 2017 12:44
Raději méně...
No, raději méně futuristických tvarů a spíše se držet osvědčené klasiky a příliš se nevzdalovat od sesterského modelu KX3 prodávaného v Asii a Rusku (to platí i pro Hyundai ve vztahu Kona - Creta).
Avatar - dochtor
7. 6. 2017 10:15
Displej
"Všimnout si můžeme většího dotykového displeje infotainmentu, jenž se obejde bez fyzických tlačítek." :no:
Tlačítka ani tak nechýbajú displeju, ale užívateľovi.