Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia Soul 2014: Druhá generace stylového Korejce

Michal Fokt
Diskuze (68)
Druhá generace malého crossoveru Soul se drží zavedeného designérského stylu, i přesto je ale zcela nová.

Zcela jistě nejstylovější korejské auto posledních let Kia Soul se představuje v New Yorku ve své druhé generaci. Vědoma si své stylistické výlučnosti si ponechala charakteristické tvary přídě, profilu i zádě, takže byla zachována identita modelu, současně však asi nebudete mít problém novinku od dosavadní verze odlišit, což platí zejména o zadní části karoserie.

Rozdílů je ovšem víc, než jen pozměněné plechy a polykarbonát. Soul spočívá na novém šasi, které má být o 29 % tužší, než dosavadní, díky čemuž si vůz mohl dovolit zmenšit tloušťku sloupků čelního skla. Přepracováno bylo i zavěšení obou náprav (McPherson vpředu, torzní příčka vzadu), což má vylepšit řízení, které lze nastavit ve třech režimech Comfort, Normal a Sport.

Karoserie si podle všeho ponechala svou délku 4105 mm, je ale o 15 mm širší (1800 mm), má o 20,3 mm delší rozvor, zatímco výška zůstává na 1610 mm. O nezanedbatelných 60,9 mm je pak širší vstup do kufru. Ačkoli kabina současného Soulu byla opravdu cool, i ta prošla v nové generaci výraznou změnou k lepšímu. Je sice méně extravagantní, ale z první fotky působí mnohem hodnotnějším dojmem: nechybí ani kožen(kov?)é čalounění přístrojového kšiltu a dekory ve stylu klavírového laku.

Pro Soul je připraveno sedm laků karoserie a v Americe bude nabízen ve třech verzích Base Soul, Soul Plus a Soul Exclaim. Tam nesmí chybět ani bohatá elektronická výbava a mimo jiné vymoženosti velmi potěší zejména nabídka ventilovaných sedadel nebo vyhřívaný věnec volantu. Nezvyklé, na tuto kategorii. K mání je třeba i audio Infinity nebo až 18" kola.

Nabídka motorů začíná na 1,6 GDI s 97 kW a 160 N.m a končí dvoulitrem GDI se 122 kW a 205 N.m, v obou případech alternativně se šestistupňovým manuálem nebo automatem. Top verze výbavy pak pouze s automatem. Je jisté, že v Evropě tudo dvojici doplní minimálně dva diesely, není ale vyloučeno ani vypuštění dvoulitru z nabídky.

Nová generace Soulu se začne v Česku prodávat v prvním čtvrtletí 2014.

Michal Fokt
Diskuze (68)
30. 3. 2013 12:03
Jestli VW nedomrví koncept Taigun,
na divnou Kiu si už nikdo nevzpomene :-) No ale se dá čekat, že Taigun v sérii se bude podobat konceptu asi jako Roomster (tzn. vůbec), bohužel...
28. 3. 2013 22:55
to se mi teda vůbec nelíbí
To je i na mě moc ošklivé auto...a to v každém autě vidím primárně to dobré...
Avatar - 3_diamanty
28. 3. 2013 22:31
Re: moze byt
soul bude v amerike trhak... a co si myslia europania to trapi kiu asi tak ako nemcov trapi co si o vw UP myslia americania....

o novom soule este budeme pocut ;-) :yes: :yes: :yes: ma nasliapnute byt jednou z najlepsich kii sucasnosti :yes:
28. 3. 2013 21:45
Re: Tuhle novou generaci
Ahoj. Zkusil jsem to dohledat, ale to, co jsem teď našel - [odkaz] není to, co jsem četl, ale vzhledem k datumu 2005 jde i docela o jiné "geologické" období.

Každopádně tebou zmíněné "něco-se-chystá" = "permanentní napínání" funguje dost dobře.

Lineup jsem teď zrovna hledal - a našel právě ten tvůj odkaz, ale určitě dík za odkaz na Rushfortha. Nejspíš dobře ví, že dvojciferné (procentní) růsty... čekají půsty :-)

Pokud jde o koncepty, je docela zajímavé se podívat pár roků zpět (vivat YouTube) a porovnat. Tady:
[odkaz]
je předobraz Sportage a ve druhé půlce Soulu. Ten v první generaci "držel lajnu" obstojně, ale ve druhé se dost odrodil - např. přední světla jsou nyní taková nijaká.

Uvidíme, co Tom Kearns -
[odkaz]
vydupe z Cross GT (co to tam vlastně vypráví? na videu s 20 shlédnutími... to je skoro konspirační >:D )
Avatar - salamoon
28. 3. 2013 21:19
moze byt
dizajn je subjektivna vec,a aj ked ma uz podobne ulety nejak neberu,vedel by som si novy soul predstavit v garazi.
samozrejme v decentnejsej farbe.interier paradny,KIA ma momentalne jedny z naj interierov na trhu. :yes:
premiova vybava v takomto aute nadchne. nemam vyhrady k nicomu. palec hore KIA :yes: :yes: :yes: