Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia v ČR preventivně svolává přes tisíc Cee´dů kvůli možnému snížení brzdného účinku

Ondřej Láník
Diskuze (4)
Některé vozy Cee´d mohou vykazovat snížený brzdný účinek, doporučena je preventivní prohlídka a případná výměna hlavního brzdového válce.

Kia Motors vyzývá majitele vybraných vozů Kia cee´d vybavených stabilizačním systémem ESP, aby navštívili svého místního dealera Kia za účelem provedení preventivní prohlídky. Někteří majitelé zaregistrovali nepatrné snížení účinku brzd u svého vozu. Možná příčina byla vysledována v hlavním brzdovém válci.

V souvislosti s tímto jevem nebyly evidovány žádné nehody, škody, ani zranění. Brzdový systém je konstruován tak, aby nemohlo dojít k nenadálému snížení brzdného účinku. Pokud se projeví snížení účinku v primárním brzdném okruhu, nastupuje okamžitě sekundární brzdný okruh a funkčnost brzd je zajištěna. Kia přesto nabádá majitele vozů cee´d vybavených ESP, aby navštívili svého dealera Kia.

Na základě výše uvedeného Kia doporučuje provedení preventivní kontroly. Značka vyhlašuje preventivní svolávací akci na všechny vozy cee´d (5dveřové, kombi i 3dveřové modely) vybavené ESP a vyrobené v období mezi 1. dubnem 2008 a 30. březnem 2009.

V České republice se toto týká celkem 1.099 zákazníků, přičemž se očekává, že přibližně 30 % z tohoto počtu si může vyžádat opravný zásah. Prohlídka bude bezplatná, proběhne na počkání a potrvá asi 15 minut. V případě nutnosti výměny brzdového válce se návštěva prodlouží o dalších asi 35 minut.

Kia již začala oslovovat všechny zákazníky, kterých se to týká, aby je upozornila na nutnost provedení preventivní prohlídky.

Cee´d je nejoblíbenějším modelem Kia v Evropě. Vyrábí se poblíž slovenské Žiliny. V Evropě se jich za poslední tři a půl roku prodalo více než 300.000 kusů. Kia Cee´d je nabízena s unikátní zárukou Kia na 7 let/150.000 km.

Ondřej Láník
Diskuze (4)
16. 6. 2010 16:17
Re: Prave v mam novu firemnu Kiu Ceed SW
ESP je zariadenie o ktorom ked jazdis normalne nesmies vediet. Ak ti ESP zablika tak si uz nieco prestrelil. Myslim, ze za 2 dni pouzivania som mal na robote sa zoznamovat s dolezitejsimi vecami ako ci ma ESP, alebo nie. Jazdny styl s ESP sa myslim nelisi od toho bez. Btw. v sukromnom aute ESP mam
16. 6. 2010 12:28
Prave v mam novu firemnu Kiu Ceed SW
1.6 CRDi 66kW, celkom dobre auticko, pohodlne priestranne, motor je vyborny, rovnomerny zatah, absolutne bez turbodiery, dobre sa vytaca, tichy chod, super spotreba. Pri 140km/h 5,6l/100km podla pocitaca. Obrovsky batozinovy priestor, pod doskou este kopa priehradiek na blbosti. Vcelku pekna palubna doska, presne radenie. Jedine co mi na tom auticku trosku vadi je prilis ostry nastup brzd, gumene a oneskorene riadenie, interier taky hrackarsky. Celkovo vsak super auto s velkou uzitkovou hodnotou. Som teraz len zvedavy, ci aj ta nasa pojde na zvolavacku, neviem ci ma ESP.