Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Koenigsegg: Dali bychom Nürburgring za 6:40! Kdybychom chtěli...

Michal Fokt
Diskuze (6)
Koenigsegg si myslí, že jeho One:1 dokáže zajet Severní smyčku Nürburgringu za 6 minut a 40 s, nejrychleji ze všech produkčních aut.

Kolem Severní smyčky Nürburgringu je teď pěkně veselo. Lamborghini před pár dny zveřejnilo čas Huracánu Performante, jenž se stal druhým nejrychlejším produkčním silničním autem na Ringu s časem 6:52,01. Řada expertů na slavný okruh však tento čas zpochybnila a obvinila automobilku z manipulace s videem. Lamborghini v reakci na to ukázalo i telemetrická data a jakkoli se objevily i hlasy na podporu výkonu huracánu, pochybnosti nejspíš zůstanou. Ba co víc, už tak dost emotivní diskuze o regulérnosti a vypovídací hodnotě těchto časů budou nyní ještě vyhrocenější. Podobné kauzy prostě Nürburgringu k pleti moc nejdou.

Nicméně Koenigsegg si z aktuálního dění nic nedělá, právě naopak - rozhodl se přilít trošku oleje do ohně oznámením, že jeho hypersport One:1, jenž se na Ring chystá už dva roky, dokáže Zelené peklo pokořit odhadem za 6 minut a 40 s, tedy o osm sekund rychleji, než dosavadní držitel rekordu, "homologovaná formule" Radical SR8LM.

Šéf automobilky Christian von Koenigsegg řekl Top Gearu, že tréninkové jízdy byly vloni běžně pod 7 minut a šlo o "leisurely run", přičemž při jízdách byl použitý vůz s výkonem sníženým na 900 koní, což je o třetinu méně, než má One:1 v sérii. A švédská značka prý "má ambice" se na Ring vrátit a to zřejmě s tím samým autem, které tam v roce 2016 těžce havarovalo. "Je to auto mého dobrého přítele a my jej pro něj nyní opravujeme. Budu se ho muset zeptat," vysvětluje situaci.

A aby nebylo těch pochybností ohledně času huracánu málo, i Christian je skeptický: "Kde je na videu hluk pneumatik? A jak může být performante tak rychlé, když je tak pomalé na rovinkách?", ptá se. A jsme tam, kde jsme byli... Opravdu je výkon lamborghini tak sporný, nebo jde jen o takové konkurenční popichování?

Michal Fokt
Diskuze (6)

Doporučujeme

14. 3. 2017 08:12
Re: 900 koní
>:D :yes:
13. 3. 2017 17:22
ONE
No ja by som taký skeptický nebol... V SPA prepísal ONE rekord McLarenu P1 o ťažkouveriteľných 6 sekúnd. A to s ďalšími autami na trati počas tréningu... Zrýchlenie z 0 na 400km/h za šialených 20 sekúnd. To je polovičný čas, za ktorý túto rýchlosť zvládne Bugatti Veyron.
Avatar - Uživatel_5340709
13. 3. 2017 11:19
Zatím
jediným potvrzeným časem v oficiální žebříčku, kde je zanesen i sporný čas Huaracánu Performante, je 51. místo Koenigseggu CCX s časem 7,33. Vlastně už několik let posloucháme, že Koenigsegg má auta, co to jsou schopná dát za tolik a tolik, ale nikdy vlastně pořádné důkazy nedali.
13. 3. 2017 10:51
Re: 900 koní
Kdyby to na té korbě vezli hned od startu, možná by to bylo lehce nad 7 minut ale ušetřili by balík :-)
Avatar - Ham.
13. 3. 2017 09:53
Re: 900 koní
Prý by si připadali blbě dát to pod 3 min, už takhle bez tréningu to "leisurely" dáváli hluboko pod 4 min. i s natažením plachty.
[odkaz]
:-)