Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Konceptu Cadillac Elmiraj se možná dočkáme v sérii

Aleš Dragoun
Diskuze (7)
Luxusní divize General Motors zvažuje sériovou výrobu konceptu Elmiraj z letošního Pebble Beach Concours d'Elegance.

Cadillac představil dlouhé elegantní kupé Elmiraj letos v srpnu na prestižní kalifornské výstavě (nejen) historických aut. Zákazníkům již brzy nabídne menší kupé ELR, v USA se dostane do prodeje začátkem příštího roku. Větší Elmiraj by však představoval další rozšíření nabídky plug-in hybridů směrem výše. V rozhovoru pro The Detroit Bureau to řekl Bob Ferguson, globální šéf prodeje Cadillacu.

„I když je ještě příliš brzy na to, abych vám poskytl informace o nových plug-in hybridech, rád bych v nabídce viděl větší a ještě luxusnější vozidlo, než je ELR. Elmiraj nebyl vyroben proto, aby zůstal konceptem a pouze poutal pozornost. Chtěl bych jej spatřit v našich showroomech co nejdříve“. Fergusonovi pochopitelně leží v žaludku úspěch Tesly Elona Muska a jejího čistě elektrického Modelu S. Tomu se daří i v Evropě, konkrétně v Norsku. I když se jedná o menší sedan a nikoli velké kupé.

Sériový Elmiraj dostane jednu ze stávajících podvozkových platforem a pokud se v produkci skutečně objeví, měl by se v portfoliu nacházet coby vlajková loď nad limuzínou XTS. Jak dlouho by to mělo trvat? Transformace studie Converj na ELR si vyžádala třicet měsíců, tedy 2,5 roku. Tento údaj je možné vzít jako směrodatný, automobilku pochopitelně čeká spousta testů. Připomeňme, že koncept Elmiraj je poháněn výhradně zážehovým motorem V8 o výkonu 373 kW s točivým momentem 500 N.m.

A na co se mlžeme těšit pod kabátkem? Místo vidlicového osmiválce pravděpodobně na pohonnou soustavu GM Voltec, kterou známe z produkčních modelů. Ať již jde o zmíněný Cadillac ELR, nebo Chevrolet Volt a jeho evropské, respektive australské sourozence s logy Opelu, Vauxhallu, či Holdenu. V případě Elmiraje by se mělo jednat o druhou generaci s vyšším výkonem, aby odpovídala zvětšeným rozměrům i vyšší hmotnosti auta. Články mají aktuálně kapacitu jen 16,5 kWh a k tomu zážehový čtyřválec 1,4 coby generátor, respektive „range extender“, který zvýší celkový dojezd.

Tesla Model S s příplatkovým akumulátorem o kapacitě 85 kWh však na jedno nabití ujede 480 km. A je tak použitelným vozidlem nejen pro krátké jízd po městě. Volt v druhé generaci dostane také vzpomínané nové pohonné ústrojí. Kromě toho se dle Fergusonových slov pracuje na využití palivových článků a v Detroitu se nevzdávají ani myšlenky vybavit Cadillacy turbodiesely. Zatím s nimi jezdí jen prezident Obama.

Aleš Dragoun
Diskuze (7)
Avatar - Hotwire
4. 11. 2013 15:48
Re: Re
wow tak to by bolo asi najkrajsie americke auto vobec. :yes: :yes:
Avatar - Barrichello
4. 11. 2013 10:31
Re: Americka premie
No u toho Lincolnu bohužel těch perel moc nevidím a bude ještě mít co dělat se zachránit...
Avatar - Lonestarstate
4. 11. 2013 00:50
Re: Americka premie
Buick taky úplně neskomírá. Enclave byla trefa do černého a nedávno jsem poprvé naživo viděl Buick Lacrosse 2014 a je to fakt pecka. :yes:
Avatar - PTS
3. 11. 2013 21:00
Re: Re
Jo no... krasotinka :yes: Ti, kteří dělají rendery (nebo jak se to správně nazývá) na carscoops jsou slušní borci
3. 11. 2013 20:16
Re: Americka premie
Nádhera ve Frankfurtu jsem u něho slintal asi čtvrt hodiny. A to ameriky nemusím. Raději ostrovy.