Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kupte si úplně nové Porsche 911 Carrera RSR 3.8 z roku 1993

Michal Fokt
Diskuze (2)
Do dražby se chystá opravdová vzácnost v podobě polozávodní Carrery RSR 3.8. Skoro čtvrtstoletí staré auto má najeto jen 10 km!

Největším problémem starých aut je, že mívají najeto až příliš mnoho kilometrů. Tohle porsche z třiadevadesátého má však komplikaci přesně opačnou - najelo toho až příliš málo. Deset kilometrů za skoro 25 let, to opravdu není mnoho a už teď je jisté, že bude potřebovat dost podobně důkladnou generálku, jako by mělo naježděno stovky tisíc kilometrů. Říká se, že autu více škodí, když nejezdí, než když jezdí, pohyblivé součásti mohou být zatuhlé, řada gumových dílů zpuchřelých a tak dále...

Ale nejcennější na něm je to, že je vlastně nepoužité, 10 km ujelo tak maximálně z výrobní linky na návěs k dealerovi a pak od prodejce do garáže majitele. Je tedy současně i nebourané, se zcela jasnou historií používání - hotový zlatý důl. Původní majitel auta s ním zjevně už nikdy nevyjel, jako by zapomněl, že ho má a porsche tak zůstalo čtvrt století stát někde, kde na něj roky padal prach a špína. Jak se ale něco takového vůbec mohlo stát? Příběh vozu není bohužel znám.

Naprosto jisté však je, že Porsche 911 Carrera RSR 3.8 má pod špinavou karoserií nedotčený, zuřivě červený interiér CanCan a v motorovém prostoru taktéž de facto "nepolíbený" šestiválcový boxer 3,8 l o výkonu kolem 375 koní. A v tomhle stavu půjde do aukce RM Sotheby´s ve Ville Erba 27. května, kde si jej můžete pořídit i vy. Ale určitě to nebude levné, Porsche jich vyrobilo jen 51 kusů, takže jde o velmi vzácný kousek a není vůbec jasné, kolik jich v současné době ještě existuje. Byly určeny primárně pro závodní okruhy, však také vyhrály své třídy v závodech Spa 24 Hours, Daytona 24 Hours, 24 Hours of Interlagos a mnohé další podniky, taková auta ale zpravidla nemívají moc dlouhý život.

Je otázkou, jak s autem nový majitel naloží. Bylo by velmi lákavé RSR znovu oživit a "rozchodit", ale 10 km na počítadle bude pro některé sběratele možná ještě lákavější, než vidina jízdy po silnici nebo na okruhu. Asi nemá cenu se ptát vás, co byste s autem dělali, ale mnozí bohatí sběratelé se na vůz budou dívat čistě jako na investici. A že vlastnit nové auto z roku 1993 představuje dobře uložené peníze.

Michal Fokt
Diskuze (2)
28. 4. 2017 11:38
Nádherný kousek
Dobře napsaný článek o snu mnoha mužů. Ohledně vozu je problém s odrazy v čelním skle u takto rudého interiéru, ale na popojíždění mezi srazy je to super.
Avatar - dewill
28. 4. 2017 11:03
Singer
Singer si s tím poradí určitě na jedničku:)

Jen ten interier...místo "zuřivě červený interiér CanCan" bych napsal spíš nevkusně rudý "Bordelo" >:D