Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lada Granta po faceliftu: Modernější design a nové karosářské verze

David Bureš
Diskuze (11)
Design s motivem písmena X se inspiroval nejnovějšími modely značky. Sedan a liftback pak nově doplňují další dvě karosářské varianty.

Malý model Lada Granta se ve výrobě objevil v roce 2011 ve formě sedanu, aby jej o tři roky později doplnil i liftback. Po sedmi letech prodeje je už nejvyšší čas na modernizaci, která vedle inovovaného vzhledu znamená další rozšíření nabídky. Sedan a liftback doplňují pětidveřový hatchback a kombík, s přídomkem Universal.

Tyto karosářské varianty se dosud prodávaly pod označením Kalina. S modernizací ale tento název končí, všechny karosářské varianty budou nyní model Granta.

Lada modernizovanou řadu Granta představuje na domácím moskevském autosalonu, kde dokazuje, že designérské změny faceliftované verze rozhodně nejsou jen nějakými jemnými retušemi. Měnilo se toho totiž dost.

Video se připravuje ...

Modernizovanou Grantu jasně rozpoznáte podle přepracované přídě. Světlomety s novou optikou doplňuje nová maska chladiče a nárazník s chromovanou ozdobou. Poznávacím znakem je motiv písmena X, který byl převzat z nejnovějších modelů značky, crossoveru Xray a kompaktního modelu Vesta.

V případě sedanu se změnila také záď. Poznávací značka se z nárazníku přesunula do víka kufru, zadní partie tudíž už nejsou tak těžkopádné jako dosud.

Výraznou proměnou prošel také interiér. Nový je nejen přístrojový štít, ale také středový panel. Stávající kulaté výdechy ventilace nahradily hranaté, jiné jsou i další ovladače.

Naopak nabídka motorů se nemění. K dispozici jsou tři zážehové šestnáctistovky. Nejslabší má 64 kW a 140 N.m, střední verze 72 kW a 145 N.m a nejsilnější pak 78 kW a 148 N.m. V závislosti na motoru je pak k dispozici pětistupňový manuál, robotizovaná převodovka nebo automat.

Rozšířením nabídky na čtyři karosářské verze to přitom nekončí. V příštím roce portfolio obohatí pátá varianta, Granta Cross, alias zvýšené oplastované kombi.

David Bureš
Diskuze (11)
Avatar - Barrichello
31. 8. 2018 14:49
Re: By ma zaujimalo...
Já myslím že Granta asi bude.

30. 8. 2018 16:09
Re: By ma zaujimalo...
To áno, len dopredali, čo mali a ani díleri nevedeli, či Kalina alebo Granta po FL bude.
V predajniach majú Vestu a 4x4, teda rôzne druhy z každej.
Avatar - Barrichello
30. 8. 2018 10:12
Re: By ma zaujimalo...
na SR se normálně prodávaly Kalina i Granta. U nás jen přes neofiko dovoz Kalina II a Granta ofiko chvíli asi 6 ks.

Celkem by tu mělo být asi 11 ks Grant a asi 3ks Kaliny II. A asi 6 ks Vesty, 2x Xray
Avatar - Barrichello
30. 8. 2018 10:06
Re: Dizajn
Přesně tak....
Jinak ty tři verze - to nejslabší bude možná 8 ventil pro rusko....
30. 8. 2018 08:22
Re: Dizajn
lepšie mať 3 verzie tohto motora, aj keď s minimálnym rozdielom, ako tri verzie litrového turboprdítka a musieť kvôli tomu vyberať u inej značky. Pridajú aj 1,8 neskôr ako verziu supersport >:D