Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lamborghini chce mít nejrychlejší SUV na Nürburgringu. S rekordní jízdou však počká

Stanislav Kolman
Diskuze (0)
Rekordní časy dosažené na Nordschleife jsou v posledních měsících horkým zbožím a jeden takový chce mít na svém kontě i Lamborghini. Pokusí se o něj s novým SUV Urus.

Pro automobilku Lamborghini by rekordní čas na slavném německém okruhu nebyl novinkou, před časem tu s modelem Huracán Performance zaznamenala nejlepší čas mezi sériově vyráběnými vozy. Držitelem rekordu však již není, překonalo jej Porsche s vozem 911 GT2 RS, které trať absolvovalo za šest minut a 47,3 sekundy.

Italská značka se na okruh vrátí, aby se opět vrátila na trůn. Tentokrát chce ale soupeřit v jiné kategorii, konkrétně mezi SUV. Aby se nový Urus stal rekordmanem, musí Nürburgring urazit v čase lepším než 7:51,7 s. To je hodnota, za kterou jej zvládla Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio, aktuální držitel rekordu.

O ambicích Lamba informoval šéf výzkumu a vývoje Maurizio Reggiani, jenž potvrdil, že tým s pokusem počká do jara. Hlavním důvodem jsou teplejší podmínky a očekávání lepšího počasí. Když se jej novináři zeptali, jestli Urus má na to, aby Stelvio porazil, Reggiani bez váhání odpověděl, že to prostě dá.

Předpoklady k tomu má slušné. Připomeňme, že v útrobách pracuje čtyřlitrový vidlicový osmiválec s výkonem 484 kW a točivým momentem 850 N.m. Z klidu na stovku to tohle „Super SUV“ zvládne za 3,6 sekundy, na dvojnásobnou rychlost potřebuje 12,8 s a pokračovat lze až na maximálku 305 km/h. Výkonný agregát pod kapotou je párován s osmistupňovým elektrohydraulickým automatem a samozřejmostí je pohon všech kol.

Rekordní jízdu Stelvia si můžete připomenout videem níže...

Video se připravuje ...

Stanislav Kolman
Diskuze (0)